sve više francuza odlazi u belgiju da puni svoje rezervoare

Štrajkovi u Francuskoj se nastavljaju, raste nestašica goriva

EUU fokusuVesti

15.10.2022 12:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 30

Štrajkovi u Francuskoj se nastavljaju, raste nestašica goriva Štrajkovi u Francuskoj se nastavljaju, raste nestašica goriva
Štrajkovi u francuskim rafinerijama nafte nastavljeni su u petak uprkos sporazumu jednog od sindikata i TotalEnergiesa. Glavni sindikat, Generalna konfederacija rada (CGT), odbacio je... Štrajkovi u Francuskoj se nastavljaju, raste nestašica goriva

Štrajkovi u francuskim rafinerijama nafte nastavljeni su u petak uprkos sporazumu jednog od sindikata i TotalEnergiesa.

Glavni sindikat, Generalna konfederacija rada (CGT), odbacio je dogovor o povećanju plata za sedam odsto i bonusa radnicima kao nedovoljan, prenosi Anadolu Agency.

Međutim, CGT je pretrpeo pravni poraz kada je administrativni sud u petak odbacio zabranu koja je podneta nakon što je vlada odlučila ranije ove nedelje da vrati na posao radnike koji su štrajkovali u rafineriji Pot Žerom na Seni kompanije Esso-ExxonMobil u Normandiji.

Suočen sa vladinim prinudnim merama, CGT je u četvrtak, zajedno sa drugim sindikatima i omladinskim pokretima, odlučio da proširi proteste i na druge sektore do 18. oktobra. U saopštenju za javnost, sindikat je rekao da je njegov cilj da se zalaže za povećanje plate, penzije i beneficije i za poboljšanje uslova života.

U međuvremenu, uska grla na francuskim benzinskim pumpama i dalje postoje, posebno na severu zemlje gde su u nekim mestima vozači morali da čekaju u redu i do četiri sata, izvestio je regionalni dnevnik La Voix du Nord. Bilo je i tuča između ogorčenih kupaca benzina.

U intervjuu francuskoj televiziji RTL, ministar ekonomije Bruno Le Mer rekao je u četvrtak da je isključio bilo kakvo produženje tekućeg vladinog rabata za gorivo, u iznosu od 0,30 evra po litru, nakon 1. novembra.

Međutim, rekao je da će, ako cene dalje porastu, razmisliti o podršci vozačima koji „nemaju drugog izbora osim da automoblima idu na posao“.

U međuvremenu, mnogi stanovnici u blizini francusko-belgijske granice pokušavali su da izbegnu krizu sa gorivom tako što su se vozili do Belgije i punili svoje rezervoare u susednoj zemlji, javljaju lokalni mediji.

Pre otprilike mesec dana, Belgijanci su odlazili u Francusku da kupe gorivo po nižoj ceni, a belgijske pumpe su se žalile na smanjenu prodaju. Sada su ih preplavili francuski vozači uprkos tome što su cene goriva u Belgiji skuplje.

Prema izveštajima, prodaja goriva na belgijskim pumpama u oblastima blizu francuske granice porasla je za otprilike 20 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...