štrajk zaposlenih traje tri nedelje

Francuska: Počela mobilizacija radnika rafinerija radi snabdevanja zemlje gorivom

PoslovanjeSvetU fokusuVesti

12.10.2022 16:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Francuska: Počela mobilizacija radnika rafinerija radi snabdevanja zemlje gorivom Francuska: Počela mobilizacija radnika rafinerija radi snabdevanja zemlje gorivom
Francuska vlada je u sredu započela mobilizaciju radnika skladišta motornog goriva u francuskom ogranku „Exxon-Mobila“ „Esso-a“ u pokušaju da obezbedi da benzinske stanice širom zemlje budu... Francuska: Počela mobilizacija radnika rafinerija radi snabdevanja zemlje gorivom

Francuska vlada je u sredu započela mobilizaciju radnika skladišta motornog goriva u francuskom ogranku „Exxon-Mobila“ „Esso-a“ u pokušaju da obezbedi da benzinske stanice širom zemlje budu snabdevene gorivom tokom štrajka radnika koji traje tri nedelje, sindikati meru nazivaju nezakonitom.

Premijerka Elizabet Born (Elisabeth Borne) tražila je od Skupštine da pokrene proceduru mobilizacije i očekuje se da će uskoro doneti sličnu odluku u vezi sa radnicima radnike „Total grupe“ ukoliko ne dođe do dogovora o platama, navodi AP, prenosi Beta.

Francuski naftni radnici u štrajku glasali su za nastavak svoje industrijske akcije, što je dovelo do nestašica na benzinskim pumpama širom države, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Sindikati tvrde levice koji stoje iza štrajkova vide objavu vlade da će koristiti ovlašćenja da primora radnike da se vrate na posao kao pretnju njihovom pravu na štrajk i pooštrili su svoju poziciju, nazivajući vladino upozorenje „nezakonitim“ i „izborom nasilja“. Štrajkom, u trećoj nedelji, zatvoreno je šest od sedam francuskih rafinerija nafte.

Foto: Pexels

Sindikati kažu da bi u određivanju visine plate trebalo da se uzme u obzir ogroman profit koji u ovom trenutku ostvaruju naftne kompanije i traže povećanje plata od deset do sedam odsto za pokrivanje inflacije i tri odsto za ono što oni nazivaju „podelom bogatstva“.

Mobilizacija omogućava vlastima da narede radnicima benzinskih skladišta pogođenih štrajkom, da se vrate na posao. Slična mera izrečena je 2010. godine tokom štrajkova u francuskim rafinerijama.

Premijerka Born je u utorak u Skupštini Francuske rekla da su privremene nestašice najmanje jedne ili više vrsta goriva u oko 30 odsto francuskih benzinskih pumpi. Oblasti Pariza i severne Francuske su time najteže pogođene.

Born je sindikate i rukovodstva naftnih kompanija pozvala na hitan dijalog. „Nesporazumi oko plata ne opravdavaju blokadu zemlje“, rekla je ona.

  • DUSICA

    12.10.2022 #1 Author

    Samo polako pa necete imati sta da obezbedjujete

    Odgovori

  • Jovana24

    12.10.2022 #2 Author

    Toliko o demokratiji i evropskim pravima

    Odgovori

  • Anna

    12.10.2022 #3 Author

    Nesporazum, nesporazum…baš tako!

    Odgovori

  • GOCA BG

    12.10.2022 #4 Author

    Kod njih je haos,a situacija ce biti jos gora…

    Odgovori

  • TATJANA

    13.10.2022 #5 Author

    Svuda je loša situacija

    Odgovori

  • MAJA

    13.10.2022 #6 Author

    Na šta će izaći ova naftna kriza, videćemo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...