Problemi za američkog giganta e-trgovine na evropskom tlu

Štrajkuju svi zaposleni u italijanskom Amazonu

EUSvetVesti

22.3.2021 11:30 Autor: Marko Miladinović 0

Štrajkuju svi zaposleni u italijanskom Amazonu Štrajkuju svi zaposleni u italijanskom Amazonu
Svi zaposleni u celom proizvodnom lancu američke kompanije Amazon u Italiji stupili su u generalni štrajk koji će trajati 24 sata, prenosi list Il... Štrajkuju svi zaposleni u italijanskom Amazonu

Svi zaposleni u celom proizvodnom lancu američke kompanije Amazon u Italiji stupili su u generalni štrajk koji će trajati 24 sata, prenosi list Il fatto quotidiano. Štrajkači apeluju kupcima da danas ne naručuju, niti bilo šta kupuju putem Amazona. Oni traže traže smanjenje radnog ritma, navodeći da ih tretiraju “kao robote”.

U štrajk su uključeni ne samo zaposlenici kompanije Amazon, već i radnici firmi podizvođača, koje imaju ugovore sa američkim gigantom trgovine, kao glavnim poslodavcem.

Oni se bune između ostalog i zato što kompanijski algoritam za dostavljanje poručene robe ne uzima u obzir svakodnevne spoljašnje okolnosti, kao što su zastoji u saobraćaju zbog nevremena ili udesa. Podrazumeva se da dostave uvek budu predate u dogovoreni termin, a ritam rada je takav da se na svaka tri minuta u toku radnog vremena dostavlja po jedan paket. Isti tempo rada je i u magacinima, gde ljudi rade i noću, a najviše što uspeju da zarade je 1.200 evra, tvrde predstavnici štrajkača.

U Italiji u velikim magacinima rade osobe koje imaju stalne ugovore sa Amazonom, ali i one koje su zaposlene preko takozvanih lizing firmi koje prave podugovore sa glavnim poslodavcem.

Ovo nije prva pobuna na radne uslove u Amazonu ni u Italiji, a kamoli u svetu, ali su se zato po prvi put sindikati koji zastupaju različite kategorije zaposlenih uspeli da se dogovore i organizuju štrajk radnika celog proizvodnog lanca.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...