STUPIO NA SNAGU DOGOVOR OPEC+ Smanjenje proizvodnje nafte za 10 odsto

SvetVesti

1.5.2020 14:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

STUPIO NA SNAGU DOGOVOR OPEC+ Smanjenje proizvodnje nafte za 10 odsto STUPIO NA SNAGU DOGOVOR OPEC+ Smanjenje proizvodnje nafte za 10 odsto
Dogovor zemalja članica OPEC+ o smanjenju proizvodnje nafte stupio je na snagu u petak 1. maja, a sada je neizvesno da li će to... STUPIO NA SNAGU DOGOVOR OPEC+ Smanjenje proizvodnje nafte za 10 odsto

Dogovor zemalja članica OPEC+ o smanjenju proizvodnje nafte stupio je na snagu u petak 1. maja, a sada je neizvesno da li će to uticati na povećanje cena, ili makar na zaustavljanje njihovog pada. Saudijska Arabija, Rusija i SAD dogovorile su 12. aprila da će predvoditi multinacionalnu koaliciju za veliko smanjenje proizvodnje nafte, koja uključuje 23 države i ukupno smanjenje dnevne proizvodnje za 9,7 milona barela.

Najveći svetski proizvođači sirove nafte, kako su tada preneli svetski mediji, uspeli su da postignu dogovor da smanje proizvodnju kako bi podstakli njenu cenu, jer je zbog nagomilavanja prekomernih količina nafte u vreme krize izazvane pandemijom korona virusa cena ovog energenta pala na istorijski nizak nivo.

Nakon četiri dana polemike, Organizacija zemalja izvoznica nafte, Rusija i drugi proizvođači, koji čine grupu OPEC+, usaglasili su se da smanje proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno, što je oko 10 odsto svetske ponude, kako bi podržali cenu “crnog zlata”. Postignut je dogovor o smanjenju proizvodnje nafte za dva meseca, počevši od 1. maja.

U danima posle dogovora cena nafte se kolebala gore-dole, a 20. aprila cena sirove američke nafte WTI doživela je istorijski pad ispod nule pa je iznosila -37,63 dolara za barel. Situacija je dovedena do stanja da bi prodavci trebalo da plaćaju kupcima naftu koju prodaju. Cena nafte tog dana pala je 321 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...