Centar za ekologiju I održivi razvoj tvrdi da je pogubno ulagati u stari način proizvodnje struje

Stvarna cena uglja u Srbiji dva do četiri puta veća

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

30.8.2021 11:55 Autor: Gordana Bulatović 2

Stvarna cena uglja u Srbiji dva do četiri puta veća Stvarna cena uglja u Srbiji dva do četiri puta veća
Realna cena uglja u Srbiji je dva do četiri puta veća od one koju građani i kompanije plaćaju kroz račun za struju, saopštio je... Stvarna cena uglja u Srbiji dva do četiri puta veća

Realna cena uglja u Srbiji je dva do četiri puta veća od one koju građani i kompanije plaćaju kroz račun za struju, saopštio je Centar za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) iz Subotice.

Fiksni troškovi proizvodnje struje iz elektrana na ugalj u sistemu EPS obuhvataju, kako je navedeno, 75 odsto cene struje, što znači da i bez proizvodnje kilovata elektrane koštaju tri četvrtine od ukupne cene struje.

CEKOR tvrdi da je u finansijskom smislu pogubno dalje ulagati u stari način proizvodnje, koji javno preduzeće vodi u sve veće gubitke, kao i da je vreme za prelazak na obnovljive izvore energije. Takođe, poziva vlasti na, kako je saopšteno, otvoreni i demokratski dijalog na stručnim osnovama o trenutnim i budućim investicijama u energetiku Srbije.

CEKOR je sa timom stručnjaka izradio studiju o stvarnoj ceni struje iz uglja u Srbiji, koja je predstavljena u okviru dvodnevnog seminara „Stvarna cena struje iz uglja“ na Paliću. Autori istraživanja su dr Ilija Batas Bjelić, naučni saradnik Instituta tehničkih nauka SANU, dr Dejan Molnar, vanredni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Zvezdan Kalmar iz CEKOR-a.

Kako je navedeno, osnovni cilj studije je bio da se utvrdi cena po kojoj se struja u Srbiji proizvodi, te da se ona uporedi sa cenom koju građani i privreda trenutno plaćaju, a koja u plavoj tarifi na jednotarifnom brojilu iznosi 47,6 evra po MWh, dok je na višoj dnevnoj tarifi na dvotarifnom brojilu 54,5 evra/MWh.

Utvrđeno je, navodi se u saopštenju, da stvarna cena struje iznosi više od 62 evra po MWh, te da razlika do koje se došlo između ove dve cene – one koju trenutno plaćamo za struju i one koliko bi ona trebalo da iznosi, govori koliko mi zapravo svakako plaćamo za proizvodnju struje iz lignita, a da to ne vidimo, jer su ti troškovi nastali po nekim drugim osnovama (subvencije, ekološke štete, kao što su zagađivanje vode, zagađivanje vazduha, upotreba zemljišta, odlaganje jalovine i pepela, narušavanje zdravlja stanovništva itd.).

  • Anna

    30.8.2021 #1 Author

    A kolika je stvarna plata direktora ove firme?

    Odgovori

  • NINICA

    26.9.2022 #2 Author

    Kolike su nam stvarne plate ?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...