STVORENA ČETVRTA NAJVEĆA AUTOMOBILSKA GRUPACIJA NA SVETU Akcionari prihvatili spajanje Fiat Chrysler i Peugeot-Citroën

AutomobiliEULifestyleSvetVesti

5.1.2021 11:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

STVORENA ČETVRTA NAJVEĆA AUTOMOBILSKA GRUPACIJA NA SVETU Akcionari prihvatili spajanje Fiat Chrysler i Peugeot-Citroën STVORENA ČETVRTA NAJVEĆA AUTOMOBILSKA GRUPACIJA NA SVETU Akcionari prihvatili spajanje Fiat Chrysler i Peugeot-Citroën
Akcionari Fiat Chrysler (FCA) i Peugeot-Citroën (PSA) prihvatili su spajanje ove dve velike automobilske kompanije, čime je stvorena četvrta najveća svetska automobilska grupacija. Pre... STVORENA ČETVRTA NAJVEĆA AUTOMOBILSKA GRUPACIJA NA SVETU Akcionari prihvatili spajanje Fiat Chrysler i Peugeot-Citroën

Akcionari Fiat Chrysler (FCA) i Peugeot-Citroën (PSA) prihvatili su spajanje ove dve velike automobilske kompanije, čime je stvorena četvrta najveća svetska automobilska grupacija.

Pre okončanja spajanja, akcije nove zajedničke kompanije, koja će se zvati Stelantis, moraju da budu listirane na berzama u Milanu, Njujorku i Parizu.

Prethodno je krajem decembra, Komisija EU za zaštitu tržišne konkurencije dala uslovno „zeleno svetlo“ za spajanje FCA i PSA vredno 38 milijardi dolara, nakon što su dve kompanije pristale da pojačaju saradnju sa japanskim rivalom Toyota motor u segmentu malih dostavnih vozila.

Foto: Pixabay.com

EK je objavila tada da će PSA povećati kapacitet preuzimanja Toyota kamioneta za evropsko tržište i smanjiti cene njihovog transporta i prevoza rezervnih delova i dodatne opreme, čime se otklanja zabrinutost u pogledu potencijalnog narušavanja tržišne konkurencije u EU.

Fiat Chrysler i Peugeot-Citroën su prošle godine odlučili da udruže snage kako bi se lakše izborili s izazovima u auto-industriji, kao što su troškovi finansiranja tehnologija za proizvodnju ekološki čistijih vozila i tržišna kriza izazvana globalnom pandemijom.

Kompanija Stelantis će, između ostalih, obuhvatiti brendove Fiat, Jeep, Dodge, Ram i Maserati, kao i Peugeot, Opel i DS.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...