POČETAK PROCESA ZA UBISTVO U MINEAPOLISU

Suđenje policajcu koji je ugušio Džordža Flojda

Vesti

9.3.2021 08:55 Autor: Vladimir Jokanović 0

Suđenje policajcu koji je ugušio Džordža Flojda Suđenje policajcu koji je ugušio Džordža Flojda
Suđenje bivšem policajcu Dereku Šovinu za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda u maju prošle godine u Mineapolisu, biće nastavljeno u utorak izborom porote. Šovinu se... Suđenje policajcu koji je ugušio Džordža Flojda

Suđenje bivšem policajcu Dereku Šovinu za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda u maju prošle godine u Mineapolisu, biće nastavljeno u utorak izborom porote. Šovinu se sudi u mestu ubistva, a mediji opisuju da je zgrada u kojoj se vodi krivični proces “teško utvrđena“.

Ubistvo, koje je Šovin, tada policajac, izvršio izazvalo je seriju protesta u velikim gradovima u SAD, a pokret “Životi crnaca su važni“ (Black Lives Matter) raširio se po celom svetu. Flojd je izdahnuo od posledica gušenja nakon što mu je Šovin skoro osam minuta pritiskao kolenom vrat svojom težinom, iako je žrtva bila vezana lisicama, podseća CNN.

Foto: Tanjug/AP

Džordž je uzalud molio govoreći “ne mogu da dišem“, a amaterski snimak tog tragičnog događaja uznemirio je svet. Šovin se izjasnio da nije kriv za nenamerno ubistvo drugog stepena i odbacio optužbu za ubistvo drugog stepena. Pored toga, sud je u oktobru odbacio optužbu za ubistvo trećeg stepena, ali će ta odluka biti vraćena na ponovno razmatranje posle prigovora žalbenog veća.

Izbor porote trebalo je da bude obavljen u ponedeljak, ali je odložen za utorak. Kada izbor bude započeo, trajaće tri nedelje, a uvodne reči počinju najkasnije 29. marta i trajaće dve do četiri nedelje. U slučaju koji je privukao toliko medijske pažnje verovatno je nemoguće pronaći porotnike koji nisu čuli za ubistvo Džordža Flojda, ali kako ističu američki mediji, nije cilj pronaći “neznalice“, nego porotnike koji mogu biti nepristrasni i otvoreni za procenu dokaza i sprovođenje zakona.

Potencijalni porotnici popunjavali su u decembru upitnik na 16 stranica u kojem se tražilo njihovo mišljenje o protestima Black Lives Matter, kao i stavovi prema policiji i njihova lična interakcija sa policijom. Osobe koje su u konkurenciji za porotnike biće pojedinačno ispitani u sudu u postupku poznatom u anglosaksonskoj sudskoj praksi kao Voir dire. Imena, adrese i ostale lične informacije porotnika ostaće tajne za javnost.

Tagovi
SAD VESTI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...