ŠUMADIJA I POMORAVLJE POVEĆALI SPOLJNOTRGOVINSKU RAZMENU Ostvaren rast izvoza za 6,2 odsto

BiznisSrbijaVesti

8.5.2020 13:30 Autor: Julijana Vincan 1

ŠUMADIJA I POMORAVLJE POVEĆALI SPOLJNOTRGOVINSKU RAZMENU Ostvaren rast izvoza za 6,2 odsto ŠUMADIJA I POMORAVLJE POVEĆALI SPOLJNOTRGOVINSKU RAZMENU Ostvaren rast izvoza za 6,2 odsto
Privreda Šumadijskog i Pomoravskog okruga, uprkos otežanim uslovima poslovanja u martu zbog pandemije korona virusa povećala je izvoz i spoljnotrgovinsku razmenu, pa je u... ŠUMADIJA I POMORAVLJE POVEĆALI SPOLJNOTRGOVINSKU RAZMENU Ostvaren rast izvoza za 6,2 odsto

Privreda Šumadijskog i Pomoravskog okruga, uprkos otežanim uslovima poslovanja u martu zbog pandemije korona virusa povećala je izvoz i spoljnotrgovinsku razmenu, pa je u 104 zemlje sveta izvezena roba u vrednosti od 360,1 miliona evra, izjavio je direktor Regionalne privredne komore za Šumadiju i Pomoravlje Predrag Lučić.

On je naglasio da je spoljnotrgovinska razmena u prvom tromesečju iznosila više od 645,2 miliona evra. Rast izvoza bio je 6,2 odsto u odnosu na isti period lane, a spoljnotrgovinska razmena u suficitu 11,6 odsto, precizirao je on.

„Sada posle ukidanja vanrednog stanja, vraćanjem radnika i pokretanjem proizvodnje, koju mnoge firme nisu prekidale, treba očekivati povećanje spoljnotrgovinskog suficita, pre svega zbog nastavka procesa proizvodnje ključnih izvoznika u ova dva regiona“, rekao je Lučić za Tanjug. Na primer, počinje prizvodnja tramvaja u fabrici kompanije „Siemens“ u Kragujevcu, ali biće i daljeg priliva stranih direktnih investicija u privredu Šumadijskog i Pomoravskog okruga, objasnio je.

Glavni izvozni proizvodi su putnički automobili, setovi provodnika i kablovi, cevi i creva od plastike, nameštaj i delovi, šinska vozila i oprema, delovi i pribor za motorna vozila“, rekao je Lučić i dodao da se izvozilo najviše u Italiju, Slovačku, Nemačku, Češku, Poljsku, BiH i Rumuniju. Dodao je i da je najveći spoljnotrgovinski suficit privreda ova dva okruga ostvarila u razmeni sa Italijom, Slovačkom, Češkom i BiH.

  • zorica

    1.6.2020 #1 Author

    Dobro , sto je krenuo rast spoljno trgovinske razmene.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...