Izvoz agrarnih proizvoda iz ovog dela Srbije za devet meseci dostigao vrednost od 62,6 miliona evra

Šumadijska rakija utrla put do inostranih kupaca

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

11.12.2021 12:07 Autor: Marija Jovanović 0

Šumadijska rakija utrla put do inostranih kupaca Šumadijska rakija utrla put do inostranih kupaca
Kragujevac će biti domaćin „Drugog šumadijskog festivala rakije“ koji će danas u hotelu „Kragujevac“ na jednom mestu okupiti proizvođače voćnih rakija iz cele Srbije,... Šumadijska rakija utrla put do inostranih kupaca

Kragujevac će biti domaćin „Drugog šumadijskog festivala rakije“ koji će danas u hotelu „Kragujevac“ na jednom mestu okupiti proizvođače voćnih rakija iz cele Srbije, sa ciljem da se promovišu i predstave novim kupcima, pre svega hotelsko-ugostiteljskom HORECA sektoru, veletrgovinama i specijalizovanim prodavnicama pića.

„Organizacijom ’Drugog šumadijskog festivala rakije’ nastavlja se brendiranje naše Šumadije, kao domaćina izvanrednih voćara i destilerija. Pored toga, značajno je pomenuti da je Šumadijska šljivovica 2019. dobila oznaku geografskog porekla, što je posebna garancija potrošačima o kvalitetu i autentičnosti. Očekujemo da će se okupiti preko 30 najboljih proizvođača iz cele Srbije“, kaže za Biznis.rs Predrag Lučić, direktor Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga.  

Ovaj region pridaje veliki značaj proizvodnji rakije, pre svega šljivovice i ova manifestacija je na neki način i privredno – turistička. Šumadija ima i poseban turistički proizvod koji je osmislila Gradska turistička organizacija Kragujevac kao „gastro ponudu“, a to su „Šumadijski putevi rakije“. 

Kako kaže direktor Regionalne privredne komore Kragujevac, koja posluje kao organizacioni deo Privredne komore Srbije, očekivanja su da ova smotra prikaže koliko su proizvođači iz ovog dela Srbije napredovali u smislu kvaliteta, pakovanja, dizajna, i pre svega da proizvođači pronađu nove kupce i nove poslovne partnere i da neposredno, kao i uvek u ovakvim prilikama, razmene svoja iskustva.

Drugi šumadijski festival rakije organizuju Regionalna asocijacija proizvođača rakije „Šumadijska rakija“ i Turistička organizacija Kragujevac, uz podršku Privredne komore Srbije – Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga.

Rakije iz Šumadije i Pomoravlja našle put do SAD i Australije

Izvoz agrarnih proizvoda iz regiona Šumadije i Pomoravlja za devet meseci ove godine već je dostigao vrednost od 62,6 miliona evra, što je 35,9 odsto više nego u istom periodu prošle godine, objašnjava Lučić. U istom periodu izvozom agrarnih proizvoda ostvaren je suficit od 40,3 miliona evra, pa on sada učestvuje u spoljnotrgovinskom suficitu regiona sa 12,7 odsto.  

„Izvoz jakih alkoholnih pića realizovan je u iznosu od 473.000 evra što je povećanje u odnosu na isti period prošle godine od 20,4 odsto. Najzastupljenija tržišta u ovoj godini su SAD i Australija (60 odsto)“, navodi direktor PKS-RPK Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga.

Sve više proizvođača u ovom delu Srbije

Kada je reč o broju proizvođača i samoj proizvodnji, naš sagovornik objašnjava da je poznato da veliki broj gazdinstva u Srbiji proizvodi svoju rakiju kao nacionalni i tradicionalni proizvod, a kada je reč o registrovanim proizvođačima, njih je nešto više od 40 i on veruje da će se taj broj uvećavati.

„Proizvodnja i količine rakije su promenljive i u velikoj meri zavise od klime, proizvodne godine i svakako potražnje na domaćem i ino tržištu. Najviše se svakako proizvodi šljivovica, što je i logično ako znamo da 63 odsto voćnih zasada u regionu zauzima šljiva (na 9.370 hektara), dok ostatak ukupne proizvodnje čine druge veoma kvalitetne voćne rakije od kajsije, kruške, dunje“, ističe Lučić.

Pandemija prouzrokovala pad prodaje

Procenjuje se da je zbog pandemije i ograničenog rada ugostiteljskog sektora došlo do pada prodaje jakih alkoholnih pića za približno 30 odsto. Na rad destilerija poseban uticaj imaju i sva druga dešavanja na tržištu radne snage, energenata, usluga i slično, kaže Lučić.

Prema njegovim rečima, registrovani proizvođači iz ovog dela Srbije formirali su Sekciju proizvođača jakih alkoholnih pića Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga u Kragujevcu 2018. godine, koja funkcioniše u  okviru Grupacije proizvođača jakih alkoholnih pića Privredne komore Srbije (PKS). Upravo, na predlog članova ove sekcije, u proteklom periodu predlagane su izmene i dopune pojedinih propisa, a donet je pravilnik koji uređuje podrumarsku evidenciju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...