BRITANSKI MINISTAR FINANSIJA NAJAVIO OPORAVAK I ZAŠTITU RADNIH MESTA

Sunak predstavio novu ekonomsku geografiju i kontrolu zaduživanja

NovacSvetVesti

3.3.2021 18:00 Autor: Vladimir Jokanović 1

Sunak predstavio novu ekonomsku geografiju i kontrolu zaduživanja Sunak predstavio novu ekonomsku geografiju i kontrolu zaduživanja
Više od 700.000 Britanaca ostalo je bez posla, a nacionalna ekonomija pala je za skoro 10 odsto prošle godine, rekao je u sredu ministar... Sunak predstavio novu ekonomsku geografiju i kontrolu zaduživanja

Više od 700.000 Britanaca ostalo je bez posla, a nacionalna ekonomija pala je za skoro 10 odsto prošle godine, rekao je u sredu ministar finansija Riši Sunak (Rishi Sunak) predstavljajući plan novog budžeta u Donjem parlamentarnom domu. Sunak je najavio više olakšica za pojedince i preduzeća u sektorima koji su najteže pogođeni krizom usled pandemije.

“Kako se ekonomija ponovo otvara na leto, pošteno je usmeriti našu podršku onima koji su najviše pogođeni pandemijom. Takođe, oni čiji je promet opao za 30 odsto ili više i dalje će primati punih 80 procenata bespovratnih sredstava. Oni čiji je promet opao za manje od 30 odsto imaće manju potrebu za podrškom poreskih obveznika i biće dotirani 30 odsto“, naveo je Sunak.

Foto: Tanjug/AP

Ministar je najavio “super odbijanje“ – poresku olakšicu za kompanije koje ulažu novac. Njima će biti omogućeno umanjenje poreza za 130 odsto novca koji su investirali. On je naveo primer kompanije koja je potrošila 10 miliona funti za novu opremu prema sadašnjim propisima dobija povraćaj poreza od 2,6 miliona funti, a prema novom planu 30 miliona funti, prenosi Guardian. Stručnjaci veruju da bi to moglo povećati investicije za 10 odsto.

Porez na korporacije biće povećan sa 19 na 25 odsto od aprila 2023. godine, naveo je Sunak. On je dodao da će kompanije sa profitom manjim od 50.000 funti i dalje plaćati 19 odsto, a da će povećanom poreskom stopom biti obuhvaćeno ne više od 10 odsto koroporacija.

Izvor: ONS, HMT @FT

Kada je reč o zaduživanju vlade, ministar je rekao da je ono na nivou 17 odsto BDP, kao i da će u narednoj godini iznositi 10,3 procenta BDP. On tvrdi da će zahvaljujući novim merama koje je upravo predstavio zaduživanje pasti na 4,5 odsto BDP u 2023. godini, a zatim na 3,5 procenata, pa na 2,9 i 2,8 odsto. Prema njegovim rečima bilo bi “neodgovorno“ dopustiti da zaduživanje bude nekontrolisano. Vlada u Londonu pozajmila je rekordnih 270 milijardi funti, podseća BBC. Britanski javni dug premašio je vrednost BDP.

Analitičari su uoči nastupa ministra finansija ocenili da će on iskoristiti budžet za utvrđivanje dalje vladine podrške pre završetka “zaključavanja“, zajedno sa koracima za oživljavanje britanske ekonomije, koja je upala u najgoru recesiju u poslednjih 300 godina. Sunak je najavio otvaranje slobodnih luka Velike Britanije, navodeći da to može učiniti samo zato što je izvan EU, dok analitičari navode da to nije tačno i da je moglo da se primeni i pre Brexita. Bilo kako bilo, on je pomenuo osam lokacija za slobodne luke, uključujući Liverpul i Plimut.  

Foto: Pixabay.com

Prema rečima ministra, Velikoj Britaniji je potrebna drugačija ekonomska geografija, što znači promenu lokacija mnogih ekonomskih institucija. Trezor i poslovno odeljenje osnovaće novi kampus u Darlingtonu, gradiću u severoistočnoj Engleskoj sa populacijom nešto manjom od 100.000. Sunak je pomenuo da je u planu 45 novih gradskih ponuda, a nova investiciona banka biće otvorena u Lidsu.

Sunak tvrdi da će se ekonomija brže oporaviti od pandemije nego što se ranije mislilo, pri čemu će se vratiti na svoju pretpandemijsku veličinu šest meseci ranije, nego što se očekivalo, ali da će za pet godina i dalje biti za 3,0 odsto manja nego pre pandemije. Prema zvaničnoj proceni Kancelarije za budžetsku odgovornost (OBR), BDP bi trebalo da poraste za 4,0 odsto u 2021. godini, a u idućoj za 7,3 procenta. OBR je u svojoj prognozi iz novembra predvideo rast BDP za 5,5 odsto u 2021. godini.  

  • ZORICA.S

    3.3.2021 #1 Author

    Britanci,uvek pribrani i efikasni u resavanju radnih mesta!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...