Zvanična Ženeva nije zadovoljna pregovorima sa Briselom

Švajcarci odustali od sporazuma sa EU

EUVesti

26.5.2021 20:59 Autor: Redakcija Biznis.rs

Švajcarci odustali od sporazuma sa EU Švajcarci odustali od sporazuma sa EU
Švajcarska vlada je odlučila da odustane od sporazuma sa Evropskom unijom zbog oštrog protivljenja u zemlji prema tom aktu koji bi pojednostavio i ojačao... Švajcarci odustali od sporazuma sa EU

Švajcarska vlada je odlučila da odustane od sporazuma sa Evropskom unijom zbog oštrog protivljenja u zemlji prema tom aktu koji bi pojednostavio i ojačao veze sa najvećim švajcarskim trgovinskim partnerom, javlja Rojters.

Vlada je zaključila da su i dalje ostale značajne razlike između Švajcarske i EU u pogledu ključnih aspekata sporazuma. „Stoga nisu ispunjeni uslovi za potpisivanje sporazuma“, saopšteno je iz Vlade nakon sednice na kojoj je razmatran plan daljih koraka povodom dugotrajnog ćorsokaka sa Briselom.

„Federalni Savet, odnosno Vlada doneo je odluku da ne potpiše sporazum i obavestio o toj odluci EU. Time se pregovori o nacrtu InstA sporazuma okončavaju“, navodi se u saopštenju.

Dve strane nisu uspele na samitu prošlog meseca da otklone razlike u vezi sa sporazumom koji se fokusira na pet oblasti: slobodno kretanje ljudi, civilno vazduhoplovstvo, kopneni transport, uzajamno priznavanje industrijskih standarda i obrađena poljoprivredna dobra, podseća Rojters.

Švajcarska je insistirala na većim ustupcima vezanim za pitanja državne pomoći, radnih propisa i prava građana.

Udaljavanje od najvećeg trgovinskog partnera bi moglo da poremeti i ugrozi članstvo Švajcarske na zajedničkom evropskom tržištu, ocenjuje britanska agencija.

Tagovi
VESTI

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...