U Jakovlju kod Zagreba otvoren novi FACC pogon

Svaki avion proizveden u narednih 20 godina imaće delove iz fabrike u Hrvatskoj

Firme u fokusuRegionU fokusuVesti

20.6.2022 09:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Svaki avion proizveden u narednih 20 godina imaće delove iz fabrike u Hrvatskoj Svaki avion proizveden u narednih 20 godina imaće delove iz fabrike u Hrvatskoj
U svetu će u narednih 20 godina biti proizvedeno 40.000 novih aviona, a u svakom od njih biće i delovi iz nove fabrike austrijsko-kineske... Svaki avion proizveden u narednih 20 godina imaće delove iz fabrike u Hrvatskoj

U svetu će u narednih 20 godina biti proizvedeno 40.000 novih aviona, a u svakom od njih biće i delovi iz nove fabrike austrijsko-kineske avionske i svemirske industrije Fischer Advanced Composite Components (FACC) koja je u petak otvorena u Jakovlju kod Zagreba.

Kako je objasnio direktor FACC grupe Robert Mečtlinger (Robert Machtlinger), radi se o investiciji od 15 miliona evra, koja će značajno povećati značaj FACC-a na globalnom tržištu, prenosi Poslovni dnevnik.

“Kada smo počeli pre 30-ak godina kao mala firma u Austriji sa 35 entuzijasta koji su počeli da razvijaju kompozitne materijale, sanjali smo da ćemo postati ovo što smo sada – korporacija sa 3.000 ljudi u 13 zemalja i godišnjim prihodom od pola miijarde evra. Trenutno u Hrvatskoj imamo 170 zaposlenih stručnjaka za avio-tehnologiju u ovoj fabrici, do kraja godine biće ih 250, a u naredne tri godine više od 700. Sa ovom najnovijom, u svetu imamo ukupno 15 fabrika u kojima rade 42 nacije, što i na ovaj način pokazuje koliko smo multikuluralno okruženje koje deluje globalno”, istakao je Mečtlinger.

Dodao je da su njihovi kupci iz čitavog sveta, a najviše firmi ima iz Evropske unije, Kine, Indije, Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kanade. Kompanija je pre korona krize, koja je snažno pogodila čitavi sektor avio-industrije, dostizala i 750 miliona evra prihoda, a Mečtlinger najavljuje da oni s ovom fabrikom u Jakovlju ne misle da stanu, nego i dalje gledaju kako da prošire poslovanje i svoje operacije.

Premijer Andrej Plenković, koji je prisustvovao svečanom puštanju fabrike FACC-a u rad, naglasio je da se radi o primeru kako bi svaka investicija u Hrvatskoj trebalo da izgleda.

“Prvi kontakti s FACC-om uspostavljeni su 2017. godine, a u kratkom vremenu nakon toga su mnoge institucije, javne i privatne na svim stranama, donele brojne odluke. Sada svedočimo uspešnoj finalizaciji ovog projekta od 15 miliona evra i 700 novih radnih mesta”, izjavio je Plenković.

Foto: Youtube Printscreen

Dodao je da je u razgovoru sa čelnicima FACC-a saznao da su oni kao lokaciju za ovu fabriku razmatrali desetak zemalja u srednjoj i istočnoj Evropi, uglavnom članice EU, ali da su u igri bile i Ukrajina i Srbija.

“Njihova procena da je Hrvatska najbolji kandidat, kako zbog bezbedenosti, povezanosti, EU integracija, kao i pouzdanog i sigurnog puta kojim idemo napred, sada se pokazala kao proročanska, jer smo na pragu evrozone i Šengena, a o saobraćajnoj infrastrukturi i regulativi, kao i o podsticajima da i ne govorimo”, naveo je premijer Hrvatske.

Nova fabrika FACC-a, kako ističu iz same kompanije, projektovana je u bliskoj saradnji sa Institutom Fraunhofer. Cilj je bio, kako navode, da se izgradi fabrika prema najsavremenijim aspektima industrijske proizvodnje.

Mogućnost modularne dogradnje fabrike, uklopljene u postojeću konstrukciju, bila je temeljni preduslov u dizajnu enterijera. Tokom službenog otvaranja fabrike u petak, najavljen je i sledući korak njenog proširenja. U drugoj i trećoj fazi površina fabrike trostruko će se povećati, a taj projekat će započeti odmah.

Iz FACC-a ističu da je prostor za razvoj avio i svemirske industrije velik, i da je za sada iskorišćen samo delimično. To potkrepljuju podatkom da trenutno na svetu živi gotovo osam milijardi ljudi, dok će se do 2050. godine globalno stanovništvo povećati na 10 milijardi.

Prema sadašnjim procenama, čak 80 odsto svetske populacije nikad nije letelo avionom, stoga je jasno da će se u narednom periodu to promeniti i da će doći do velike potražnje za avio-tehnologijom, posebno u jugoistočnoj Aziji gde je rast avio-putnika već sada najizraženiji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...