SVAKI DESETI DINAR U JAVNIM NABAVKAMA U PROŠLOJ GODINI NEPRAVILNO POTROŠEN utvrdila Državna revizorska institucija (DRI)

SrbijaVesti

19.11.2020 18:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

SVAKI DESETI DINAR U JAVNIM NABAVKAMA U PROŠLOJ GODINI NEPRAVILNO POTROŠEN utvrdila Državna revizorska institucija (DRI) SVAKI DESETI DINAR U JAVNIM NABAVKAMA U PROŠLOJ GODINI NEPRAVILNO POTROŠEN utvrdila Državna revizorska institucija (DRI)
Državna revizorska institucija (DRI) je tokom 2019. godine utvrdila da su subjekti kod kojih je sprovela revizije napravili greške i nepravilnosti u iznosu od... SVAKI DESETI DINAR U JAVNIM NABAVKAMA U PROŠLOJ GODINI NEPRAVILNO POTROŠEN utvrdila Državna revizorska institucija (DRI)

Državna revizorska institucija (DRI) je tokom 2019. godine utvrdila da su subjekti kod kojih je sprovela revizije napravili greške i nepravilnosti u iznosu od 451 milijarde dinara. Greške u finansijskim izveštajima iznose 441 milijardu dinara, dok nepravilnosti u poslovanju iznose 10 milijardi dinara, izjavio je predsednik Državne revizorske institucije (DRI) i generalni državni revizor Duško Pejović, na predstavljanju izveštaju o radu DRI na sednici Odbora za finansije Skupštine Srbije.

On je kao glavni uzrok nepravilnosti istakao nedovoljno funkcionisanje sistema finansijskog upravljanja i kontrole i interne revizije, nepravilnosti u postupcima javnih nabavki, obračuna plata i zarada, kao i u evidenciji i popisu imovine i obaveza.

Kada je u pitanju sistem finansijskog upravljanja i kontrole, od ukupno 159 subjekata revizije, nedostaci u sistemu internih kontrola otkriveni su kod 55 odsto subjekata, dok interna revizija nije uspostavljena na odgovarajući načinkod 57 odsto korisnika javnih sredstava, rekao je Pejović.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Ukupan iznos revidiranih ugovora nakon sprovedenih postupaka javnih nabavki iznosi 29,2 milijarde dinara i revidiran je u revizijama pravilnosti poslovanja u iznosu od 19,66 milijardi dinara i u revizijama finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja u iznosu od 9,54 milijarde dinara.

Utvrđene su nepravilnosti u visini od 2,82 milijarde dinara ili 9,7 odsto što znači da je svaki deseti dinar, u javnim nabavkama koje je revidirala DRI, nepravilno potrošen.

Prema rečima Pejovića, DRI je tokom 2019. godine izradila 505 različitih vrsta revizijskih izveštaja, a u izveštajima o reviziji dala je subjektima 1.970 preporuka za ispravljanje uočenih nepravilnosti.

Kada je reč o efektima sprovedenih revizija, ostvareni su finansijski efekti u iznosu od 168 miliona dinara, izvršeno je usklađivanje poslovanja sa propisima za više od 103 miliona dinara i evidentirana je imovina od više od 510 milijardi dinara. DRI je tokom prošle godine podnela 256 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, 12 prijava za privredni prestup, 33 krivične prijave i 47 informacija nadležnim tužilaštvima, navodi se u izveštaju DRI.

  • BIJUTI27

    13.10.2022 #1 Author

    E, ako je to DRI utvrdila – tačno je.. 💅

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...