SVE SPREMNO ZA OPOZIV PREDSEDNIKA SAD Senat će odlučiti da li će Tramp ponovo moći na izbore

SvetVesti

13.1.2021 10:51 Autor: Vladimir Jokanović 0

SVE SPREMNO ZA OPOZIV PREDSEDNIKA SAD Senat će odlučiti da li će Tramp ponovo moći na izbore SVE SPREMNO ZA OPOZIV PREDSEDNIKA SAD Senat će odlučiti da li će Tramp ponovo moći na izbore
Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je u utorak rezoluciju u kojoj je pozvao potpredsednika SAD Majka Pensa (Mike Pence) da razreši dužnosti predsednika Donalda... SVE SPREMNO ZA OPOZIV PREDSEDNIKA SAD Senat će odlučiti da li će Tramp ponovo moći na izbore

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je u utorak rezoluciju u kojoj je pozvao potpredsednika SAD Majka Pensa (Mike Pence) da razreši dužnosti predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) u skladu sa ovlašćenjima iz ustavnog amandmana 25. Pens je dobio rok 24 sata da postupi prema rezoluciji koja je usvojena sa 223 glasa za i 205 protiv.

Pens se već izjasnio, navodeći u dopisu koji je uputio na adresu demokratske predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) da „ne veruje da je takav potez u najboljem interesu nacije niti da je u skladu sa Ustavom“. To bi trebalo da znači da će Predstavnički dom pokrenuti proceduru za opoziv (impičment) Trampa odmah po isteku roka.

Budući da je za odluku o pokretanju procedure opoziva potrebna prosta većina u Predstavničkom domu, a da je demokrate imaju, Trampov impičment je veoma izgledan, a potom bi trebalo da bude upućen zahtev Senatu da razreši Trampa predsedničke dužnosti i udalji ga iz Bele kuće.

Ukoliko bude tako, Trampa čeka suđenje u Senatu, koji bi trebalo da utvrdi njegovu krivicu za „podsticanje pobune“ i pritisak na vlasti u Džordžiji da ne priznaju pobedu Džoa Bajdena (Joe Biden) na predsedničkim izborima. Za odluku o uklanjanju Trampa sa dužnosti potrebna je dvotrećinska senatorska većina.

Impičment sam po sebi ne bi značio da Tramp nema pravo da se kandiduje na predsedničkim izborima 2024. godine, ali ukoliko bi Senat izglasao njegovo uklanjanje, onda bi to moglo da znači i njegovu eliminaciju iz konkurencije za kandidaturu. Osim toga, Tramp bi izgubio pravo na predsedničku penziju, pravo na troškove putovanja u iznosu od milion evra godišnje, kao i na pravo na doživotnu zaštitu tajnih službi, prenosi CNN.

Čak ni odluka Senata o uklanjanju iz predsedničkog kabineta ne znači da bi Tramp automatski izgubio pravo na kandidaturu 2024. jer je za takvu odluku neophodno posebno glasanje senatora o tom pitanju. Prema navodima BBC, koji se poziva na New York Times, najmanje 17 republikanskih senatora trebalo bi da glasa za Trampovo uklanjanje da bi taj predlog prošao, a navodno je 20 njih najavilo da bi podržalo uklanjanje predsednika iz Bele kuće.

Tramp se našao pod optužbama demokrata i medija da je inicirao upad svojih pristalica u zgradu Kongresa 6. januara, a tom prilikom život je izgubilo pet osoba. Tramp je rekao da proces njegovog impičmenta predstavlja „nastavak najvećeg lova na veštice u istoriji politike“, kao i da to izaziva ogroman bes građana. „Ne želimo nasilje. Nikada nasilje. Apsolutno ne nasilje“, izjavio je Tramp.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...