U NEMIRIMA U VAŠINGTONU POGINULE ČETIRI OSOBE Trampove pristalice upale u Kongres i prekinuli zasedanje, uveden policijski čas

SvetVesti

7.1.2021 10:16 Autor: Vladimir Jokanović 0

U NEMIRIMA U VAŠINGTONU POGINULE ČETIRI OSOBE  Trampove pristalice upale u Kongres i prekinuli zasedanje, uveden policijski čas U NEMIRIMA U VAŠINGTONU POGINULE ČETIRI OSOBE  Trampove pristalice upale u Kongres i prekinuli zasedanje, uveden policijski čas
Pristalice američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) probili su u sredu policijske barikade i kordon ispred Kapitola i ušli u zdanje Kongresa koji je... U NEMIRIMA U VAŠINGTONU POGINULE ČETIRI OSOBE  Trampove pristalice upale u Kongres i prekinuli zasedanje, uveden policijski čas

Pristalice američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) probili su u sredu policijske barikade i kordon ispred Kapitola i ušli u zdanje Kongresa koji je zasedao.  Iz zgrade je evakuisan potpredsednik SAD Majk Pens (Mike Pence), a jedna osoba je preminula od posledica ranjavanja vatrenim oružjem u zgradi Kongresa. Mediji su kasnije saopštili da su poginule ukupno četiri osobe.

U Vašingtonu je proglašen policijski čas od 18 do šest ujutro u četvrtak, a u glavni grad SAD stigla je Nacionalna garda po naređenju predsednika SAD, koja je sa policijom i FBI blokirara demonstrante, ali oni nisu poslušali naređenje da se raziđu. Kancelarija za medije Bele kuće saopštila je da je Tramp pozvao na prekid nasilja, prenosi Politika.

Pens, kongresmeni, službenici i izveštači evakuisani su kroz podzemne tunele kada su demonstranti upali u zgradu, a istovremeno stigla je i dojava o postavljenoj bombi. Policija je obišla kancelarije i upozorila zaposlene da se odmaknu od prozora i vrata i napuste zgradu. Tramp je pre zasedanja pozvao Pensa da privremeno ospori izborne rezultate, na šta potpredsednik ima formalno pravo, ali Pens nije to učinio.

Upad u zgradu dogodio se u danu kada je trebalo da bude potvrđena izborna pobeda demokratskog predsedničkog kandidata Džo Bajdena (Joe Biden), zbog čega su zasedala oba doma Kongresa. Trampove pristalice prethodno su se sukobile sa policijom koja je upotrebila suzavac, nakon što su demonstranti oborili metalne barikade u podnožju ulaznih stepenica Kongresa.

Sukobi demonstranata i policije izbili su ubrzo nakon što se Tramp obratio hiljadama pristalica na ulici i ponovio da je pokraden na predsedničkim izborima 3. novembra. „Nećemo im dozvoliti da ućutkaju vaše glasove“, poručio je Tramp pristalicama ispred Kongresa.

Britanski premijer Boris Džonson pozvao je na miran transfer vlasti u SAD i osudio „sramotne scene“. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je da se izborni rezultati „moraju poštovati“, dok je Ankara upozorila svoje građane u SAD da budu oprezni i ne izlažu se opasnosti, prenosi CNN. Twitter je u sredu uveče privremeno blokirao Trampov nalog.

Zasedanje Kongresa i Senata nastavljeno je posle 20 sati po lokalnom vremenu, a ABC News prenosi da su u upadu u zgradu kongresa poginule četiri osobe. Kongres je rano jutros (CET) proglasio Bajdena za novog predsednika.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...