inflacija pala na 4,1 odsto

Švedska centralna banka smanjila referentnu kamatnu stopu po prvi put od 2016. godine

BankeVesti

8.5.2024 16:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Švedska centralna banka smanjila referentnu kamatnu stopu po prvi put od 2016. godine Švedska centralna banka smanjila referentnu kamatnu stopu po prvi put od 2016. godine
Švedska centralna banka u sredu je snizila  referentnu kamatnu stopu po prvi put od 2016. godine i nagovestila još dva smanjenja tokom druge polovine... Švedska centralna banka smanjila referentnu kamatnu stopu po prvi put od 2016. godine

Švedska centralna banka u sredu je snizila  referentnu kamatnu stopu po prvi put od 2016. godine i nagovestila još dva smanjenja tokom druge polovine godine.

Riksbank je smanjila svoju referentnu kamatnu stopu za 0,25 baznih poena na 3,75 odsto, saopšteno je iz centralne banke, prenosi Anadolu  Agnecy.

 „Inflacija se približava cilju dok je ekonomska aktivnost u slabljenju, zbog toga Riksbanka ublažava svoju monetarnu politiku“, navodi se u saopštenju.

Kako su dodali, ukoliko izgledi za inflaciju i dalje ostanu, očekuje se da će referentna kamatna stopa biti smanjena još dva puta tokom druge polovine godine.

Prema poslednjim podacima, godišnja stopa inflacije u Švedskoj je u martu smanjena na 4,1 odsto, sa 4,5 odsto u februaru.

Nakon ove odluke, kruna je izgubila vrednost u odnosu na evro na iznad 11,7200.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...