premijer poručio proizvođaču baterija da rešava svoje probleme

Švedska država neće uzeti udeo u Northvoltu

SvetVesti

17.9.2024 09:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Švedska država neće uzeti udeo u Northvoltu Švedska država neće uzeti udeo u Northvoltu
Švedska država neće uzeti udeo u Northvoltu, naglasio je premijer Ulf Kristerson (Ulf Kristersson), poručivši proizvođaču baterija koji se bori da mora da rešava svoje... Švedska država neće uzeti udeo u Northvoltu

Švedska država neće uzeti udeo u Northvoltu, naglasio je premijer Ulf Kristerson (Ulf Kristersson), poručivši proizvođaču baterija koji se bori da mora da rešava svoje probleme, uprkos važnoj ulozi ove kompanije u zelenoj tranziciji.

„Naša je čvrsta odluka, bez ikakve sumnje, da Švedska treba da bude dobro mesto za novu tehnologiju potrebnu za zelenu tranziciju, ali to ne znači da švedska država treba da uđe i preuzme ulog“, rekao je Kristerson, piše Seebiz.

Na pitanje novinara da li će švedska vlada učestvovati u potencijalnom finansijskom spasavanju Northvolta, premijer je odgovorio da probleme mora da rešava sama kompanija, ističući da je na vlasnicima Northvolta da razviju grupu.

„Ne mešamo se u poslovne planove kompanija, ali želimo da budemo dobro mesto za tu vrstu industrije“, rekao je švedski premijer. Northvolt nije odmah odgovorio na Reutersov zahtev za komentar.

Kompanija ima problema sa masovnom proizvodnjom visokokvalitetnih baterija i bori se da se nosi sa kineskom konkurencijom kao što su CATL i BYD, rekli su analitičari Reutersu, a širenje poslovanja je bio dodatni otežavajući faktor.

Prošle nedelje su objavili da obustavljaju proizvodnju katodnih materijala u gigafabrici u Švedskoj i da se drže dalje od izgradnje druge fabrike, uz napomenu da će svoj fokus preusmeriti na masovnu proizvodnju baterijskih ćelija kao deo programa smanjenja troškova.

„Sprovodi se strateška (poslovna) analiza i moramo da primenimo određene oštre mere kako bismo osigurali temelje Northvoltovog poslovanja, poboljšali finansijsku stabilnost i podržali poslovne performanse“, objasnio je izvršni direktor i suosnivač Northvolta Piter Karlson (Peter Carlsson) u tadašnjoj izjavi, uz napomenu da su uslovi poslovanja trenutno „izazovni“.

Northvolt će sada morati da kupuje katodne aktivne materijale od kineskih ili južnokorejskih dobavljača, objasnio je izvor upoznat sa ovim pitanjem. Menadžment je istakao da namerava da razgovara sa potencijalnim partnerima i investitorima o izgradnji fabrike u Gdanjsku u Poljskoj. Takođe, potvrdili su izgradnju gigafabrika u Nemačkoj i Kanadi i u Geteborgu, u Švedskoj, kroz zajedničko ulaganje sa kompanijom Volvo Cars.

Švedski proizvođač je odličan primer pokušaja EU da izgradi sopstvenu industriju baterija, ali mu je BMV zadao težak udarac u julu otkazavši narudžbu vrednu dve milijarde evra. Northvolt je prošlu godinu završio sa neto gubitkom od 1,17 milijardi dolara, skoro četiri puta većim nego 2022. Njegov neto prihod skočio je za 20 odsto, na 128,3 miliona dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.