Sporazum važi od 2024. godine za ukupno 1.650 dozvola

Švedska i Srbija po prvi put razmenjuju dozvole za auto-prevoznike

BiznisSrbija

20.9.2023 18:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Švedska i Srbija po prvi put razmenjuju dozvole za auto-prevoznike Švedska i Srbija po prvi put razmenjuju dozvole za auto-prevoznike
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić saopštio je da su Srbija i Švedska postigle sporazum o tome da od 2024. godine razmene po... Švedska i Srbija po prvi put razmenjuju dozvole za auto-prevoznike

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić saopštio je da su Srbija i Švedska postigle sporazum o tome da od 2024. godine razmene po 1.600 bilateralno-tranzitnih i 50 dozvola za treće zemlje za E6 vozila.

Dogovor je postignut na sednici srpsko-švedske Mešovite komisije za drumski prevoz putnika i tereta, koja je održana u utorak u Beogradu, na zahtev srpske strane.

Vesić je u pisanoj izjavi istakao da je ovo prvi put da Švedska i Srbija razmenjuju dozvole za auto-prevoznike, i dodao da pomenuti broj dozvola, od kojih je 1.500 za vozila sa Euro 6 motorima i 100 za vozila sa Euro 5 motorima, zadovoljava sve potrebe srpskih prevoznika.

Dogovor podrazumeva da se srpskim prevoznicima odmah dostavi 250 bilateralno-tranzitnih dozvola za E6 vozila za 2023. godinu, kao i da se usvoji novi bilateralni sporazum o drumskom transportu, koji će zameniti postojeći koji datira iz 70-ih godina.

Na zahtev srpske strane, novi sporazum će sadržati odredbe koje podrazumevaju liberalizaciju drumskog prevoza tereta, o čemu će se švedska strana naknadno izjasniti, dodao je Vesić.

Istakao je da je to ministarstvo poslednjih šest meseci u pregovorima sa drugim zemljama povećalo broj dozvola za srpske auto-prevoznike za Nemačku, Italiju, Španiju i Mađarsku, kao i da su ukinute dozvole za Tursku i Azerbejdžan.

„Politika Vlade Srbije je da čvrsto stojimo iza naših prevoznika i da im omogućimo dovoljno dozvola da slobodno mogu da rade širom Evrope“, istakao je Vesić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...