Pomoć dobavljačima električne energije

Švedska najavila 23 milijarde dolara garancija za trgovce strujom

EUVesti

5.9.2022 12:16 Autor: Vladimir Jokanović 2

Švedska najavila 23 milijarde dolara garancija za trgovce strujom Švedska najavila 23 milijarde dolara garancija za trgovce strujom
Švedska vlada obezbediće nordijskim i baltičkim dobavljačima struje 250 milijardi kruna (23,2 milijarde dolara) kreditnih garancija u nastojanju da podrži njihovu finansijsku likvidnost u... Švedska najavila 23 milijarde dolara garancija za trgovce strujom

Švedska vlada obezbediće nordijskim i baltičkim dobavljačima struje 250 milijardi kruna (23,2 milijarde dolara) kreditnih garancija u nastojanju da podrži njihovu finansijsku likvidnost u uslovima energetske krize.

Mera je osmišljena u cilju pomoći kompanijama koje se bore da ispune rasuće potrebe trgovine električnom energijom i izbegnu pretnju da neke od njih odu u stečaj već početkom tekuće nedelje, naveo je švedski ministar finansija Mikael Damberg u Stokholmu, prenosi Business Live, pozivajući se na Bloomberg.

Dobavljači registrovani kod američke kuće Nasdaq Clearing ispunjavaju uslove za dobijanje vladinih garancija. „To je pitanje trenutno izolovano za proizvođače električne energije, ali ako ne reagujemo, moglo bi da ima efekat zaraze na ostatak finansijskog tržišta. Na kraju, to bi moglo dovesti do finansijske krize“, rekao je švedski ministar.

Rastuće cene energije u Evropi učinile su da je komunalnim preduzećima koja kupuju i prodaju električnu energiju, potrebno sve više novca za depozite koji predstavljaju njihove garancije na trištima energije. Finska kompanija Fortum Oyj saopštila je prošle nedelje da su njene depozitne obaveze porasle za milijardu evra za nedelju dana.

Garancije koje će obezbediti švedska državna služba za dug, prvenstveno su namenjene domaćim kompanijama, ali dobavljači sa sedištem u drugim nordijskim i baltičkim zemljama mogu da i pristupe, sve dok njihove vlade ne odobre sličnu podršku. Finska je najavila da priprema podršku za svoje kompanije, ali će joj možda biti potrebno više vremena za njeno sprovođenje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...