Strahovanje zbog neizvesne zime

Opozicija traži da Nemačka prestane da izvozi struju

EUU fokusuVesti

26.8.2022 13:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Opozicija traži da Nemačka prestane da izvozi struju Opozicija traži da Nemačka prestane da izvozi struju
Nemačka zbog poskupljenja energenata privremeno treba da prestane da izvozi struju u druge države Evropske unije, saopštila je opoziciona stranka Levica. „Potreban je moratorijum... Opozicija traži da Nemačka prestane da izvozi struju

Nemačka zbog poskupljenja energenata privremeno treba da prestane da izvozi struju u druge države Evropske unije, saopštila je opoziciona stranka Levica.

„Potreban je moratorijum na izvoz električne energije iz Nemačke u evropsko inostranstvo,“ rekao je kopredsednik Levice Ditmar Barč (Dietmar Bartsch).

„Ljudima je teško objasniti zašto cene lete u nebo i navaljuje se sa štednjom, dok se u isto vreme struja izvozi u velikim količinama,“ izjavio je Barč za novine Augsburger algemajne (Augsburger Allgemeine), prenosi DPA.

Istakao je da je neobjašnjivo što se pri tom izvozu još koristi i gas čija nestašica preti.

Apsurdno je „da zemlje poput Francuske odlažu reforme u energetskom sektoru zbog čega ljudi ovde plaćaju ceh, a istovremeno je struja u Nemačkoj najskuplja u EU,“ naveo je lider Levice.

Barč se zalaže i za smanjenje poreza na električnu energiju. „Struja više ne sme da bude luksuz, nego dobro koje je svima dostupno.“ Zato cena struje, dodao je, više ne sme da raste i porez treba da bude najmanji mogući.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...