Upozorenje velikog svetskog trgovca poljoprivrednim robama

Svet suočen sa pretnjom ratova za hranu

SvetVesti

26.6.2024 16:56 Autor: Vladimir Jokanović 0

Svet suočen sa pretnjom ratova za hranu Svet suočen sa pretnjom ratova za hranu
Svet ide ka „ratovima za hranu“ jer geopolitičke tenzije i klimatske promene guraju zemlje u sukobe zbog opadajućih zaliha, rekao je Sani Verghese, izvršni... Svet suočen sa pretnjom ratova za hranu

Svet ide ka „ratovima za hranu“ jer geopolitičke tenzije i klimatske promene guraju zemlje u sukobe zbog opadajućih zaliha, rekao je Sani Verghese, izvršni direktor Olam Agri, singapurske trgovinske kuće za poljoprivredne proizvode. Reč je o jednom od najvećih trgovaca poljoprivrednim robama na svetu.

„Vodili smo mnoge ratove zbog nafte. Vodićemo veće ratove zbog hrane i vode“ rekao je Verghese na Redburn Atlantic i Rothschild konferenciji potrošača. On je upozorio da su trgovinske barijere koje su uvele vlade u nastojanju da ojačaju domaće zalihe hrane pogoršale inflaciju hrane, prenosi Financial Times.

Veliki trgovci poljoprivrednim robama, koji su ostvarili rekordne profite 2022. nakon što je rat u Ukrajini podigao cene hrane, optuženi su za pogoršanje inflacije cena hrane kroz povećanje profita.

Verghese tvrdi da je visoka inflacija cena hrane delimično rezultat vladine intervencije. Povećanje broja netarifnih trgovinskih barijera 2022. kao odgovor na rat, 1.266 iz 154 zemlje stvorilo je, prema njegovim saznanjima, „preuveličanu neravnotežu ponude i potražnje“.

Bogatije zemlje su izgradile zalihe strateških roba, što je dovelo do preuveličane potražnje i, posledično, viših cena, rekao je Verghese. „Indija, Kina, svi imaju rezerve. To samo pogoršava globalni problem“, rekao je on.

Cene hrane su počele da rastu nakon pandemije i skočile su kada je počeo rat u Ukrajini, jer su neki izvozi žitarica i đubriva bili blokirani zbog sukoba. To je produbilo nesigurnost hrane u siromašnijim zemljama i ostavilo potrošače širom sveta da se suočavaju sa krizom troškova života.

Govoreći o uticaju klimatskih promena na globalne prinose, Verghese je pozvao okupljene rukovodioce potrošačke industrije, uključujući direktore kompanija Coca-Cola i Associated British Foods, da se „probude“ i preduzmu više akcija u vezi sa klimatskim promenama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.