Prema podacima OECD i FAO

Cene hrane u razvijenim zemljama na nivou pre rata u Ukrajini

Svet

8.4.2024 15:09 Autor: Vladimir Jokanović 2

Cene hrane u razvijenim zemljama na nivou pre rata u Ukrajini Cene hrane u razvijenim zemljama na nivou pre rata u Ukrajini
Inflacija hrane u bogatim zemljama pala je na najniži nivo od početka rata u Ukrajinu, uz usporavanje rasta cena koje je ublažilo pritisak na... Cene hrane u razvijenim zemljama na nivou pre rata u Ukrajini

Inflacija hrane u bogatim zemljama pala je na najniži nivo od početka rata u Ukrajinu, uz usporavanje rasta cena koje je ublažilo pritisak na milione domaćinstava pogođenih dvogodišnjim porastom troškova hrane.

Godišnja promena potrošačkih cena hrana u 38 industrijalizovanih zemalja smanjena je na 5,3 odsto u februaru, što je pad sa 6,2 procenta u prethodnom mesecu i za 16,2 odsto niže od maksimuma iz novembra 2022. godine, prema najnovijim podacima OECD-a, prenosi Financial Times.

Izvor: OECD@FT

Cene hrane porasle su 2022. godine zbog porasta troškova energije i smanjenja trgovine, što je posledica početka rata u Ukrajini, dok su neočekivano velike suše i poremećaji u lancu snabdevanja zbog pandemije, takođe značajno uticali na rast cena. Poskupljenja su doprinela da 333 miliona ljudi u svetu oseti nesigurnost snabdevanja hranom.

Cene poljoprivrednih proizvoda značajno su opale u poslednje dve godine, cene gasa su pale na nivo koji se smatra uobičajenim, a lanci snabdevanja su normalizovani, ističu analitičari, navodeći da to deluje kao dezinflatorna sila na svim nivoima trgovine hranom, uključujući maloprodaju.

Očekuje se da će OECD detaljnije komentarisati cene hrane, koje su najniže od oktobra 2021. godine u ovonedeljnom izveštaju, dok odvojeni podaci koje je objavila Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) pokazuju da su cene namirnica potvrdili da su cene hrane opale za 9,9 procenata u odnosu na mart prošle godine.

Širom evrozone, godišnja stopa cena hrane i bezalkoholnih pića opala je na 2,7 odsto u martu, što je prvo očitavanje ispod tri procenta od novembra 2021. godine, prema brzoj proceni Eurostata.

  • Dux011

    8.4.2024 #1 Author

    To je okej

    Odgovori

  • tamara71

    8.4.2024 #2 Author

    Nepotpun naslov. Inflacija je pocela pre rata u Ukraini, mere protiv covida niko ne spominje kao razlog, zanimljivo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...