Pad prihoda najvećeg svetskog proizvođača PC računara

Akcije kompanije Lenovo oslabile tri odsto

BiznisSvet

17.8.2023 15:44 Autor: Vladimir Jokanović 0

Akcije kompanije Lenovo oslabile tri odsto Akcije kompanije Lenovo oslabile tri odsto
Akcije kompanije Lenovo, najvećeg svetskog proizvođača personalnih računara, oslabile su u četvrtak više od tri procenta nakon što je saopšteno da su prihodi opali... Akcije kompanije Lenovo oslabile tri odsto

Akcije kompanije Lenovo, najvećeg svetskog proizvođača personalnih računara, oslabile su u četvrtak više od tri procenta nakon što je saopšteno da su prihodi opali za oko 25 odsto u drugom kvartalu, usled slabljenja globalne potražnje.

Neto prihod koji dele akcionari opao je za 66 odsto na godišnjem nivou na 177 miliona dolara. Prodaja kompanije opala je još više na domaćem tržištu u Kini, nego na drugim tržištima. Procene analitičara bile su da će neto prihod biti 235 miliona dolara. Ukupni prihod kompanije takođe je opao ispod očekivanja na 12,9 milijardi dolara.

Uprkos tome, kompanija je saopštila da ostaje optimistična u pogledu budućnosti zbog potencijalnog porasta potražnje za AI (veštačka inteligencija) serverima. Kompanija Lenovo planira da uloži više od milijardu dolara u razvoj AI poslovanja u naredne tri godine, prenosi Financial Times.

Neizvesnost u vremenu oporavka potražnje za računarima i opremom mogu dodatno da zamagle poslovne izglede kompanije Lenovo, ocenjuju analitičari banke Goldman Sachs. Žestoka konkurencija u industrijama pametnih telefona i AI servera takođe bi mogla da utiče na perspektivu kompanije Lenovo, prenosi SCMP.

S druge strane, porast potražnje za AI serverima mogao bi da pokrene još jedan krug rasta za Lenovo. Kompanija sa sedištem u Pekingu predstavila je tip servera koji je prilagođen domaćem tržištu, gde veliki broj kompanija, poput Baidu i SenseTime Group, razvijaju usluge veštačke inteligencije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...