Akcije pale za četiri odsto u produženom trgovanju

Alphabet razočarao prihodima od oglašavanja

Hi-techSvet

31.1.2024 08:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Alphabet razočarao prihodima od oglašavanja Alphabet razočarao prihodima od oglašavanja
Googleova krovna kompanija Alphabet objavila je svoju zaradu u četvrtom kvartalu nakon kraja trgovanja na Wall Streetu u utorak, promašivši očekivanja analitičara o prihodima... Alphabet razočarao prihodima od oglašavanja

Googleova krovna kompanija Alphabet objavila je svoju zaradu u četvrtom kvartalu nakon kraja trgovanja na Wall Streetu u utorak, promašivši očekivanja analitičara o prihodima od oglasa, srcu poslovanja tehnološkog giganta.

Akcije su pale za četiri odsto u produženom trgovanju.

Prihod, isključujući troškove akvizicije saobraćaja, za treći kvartal iznosio je 72 milijarde dolara, u odnosu na očekivanja od skoro 71 milijardu dolara. To je više od 63,12 milijardi dolara koliko je kompanija zaradila u istom periodu prošle godine. Ali činilo se da su se investitori fokusirali na neuspeh reklamiranja.

Evo nekih od najznačajnijih Alphabetovih metrika u poređenju sa onim što je Wall Street očekivao za četvrti fiskalni kvartal kompanije, prema podacima Bloomberga:

  • Prihod, isključujući troškove akvizicije saobraćaja: 72,32 milijarde dolara u odnosu na očekivanih 70,97 milijardi dolara (63,12 milijardi dolara u četvrtom kvartalu 2022.)
  • Prilagođena zarada po akciji: 1,64 dolara u odnosu na očekivanih 1,59 dolara (1,05 u četvrtom kvartalu 2022.)
  • Prihod u oblaku: 9,19 milijardi dolara naspram očekivanih 8,95 milijardi dolara (7,32 milijarde dolara u četvrtom kvartalu 2022.)
  • Prihod od oglasa: 65,5 milijardi dolara u odnosu na očekivanih 65,8 milijardi dolara (59,04 milijarde dolara u četvrtom kvartalu 2022.)

Izveštaj dolazi samo nekoliko nedelja nakon što je Google otpustio stotine radnika u više odeljenja jer kompanija želi da smanji troškove i fokusira se na oblasti rasta, uključujući veštačku inteligenciju.

Tehnološki gigant se pridružuje nekolicini svojih kolega i drugima širom korporativne Amerike koji su se oslanjali na otpuštanja kako bi povećali efikasnost nakon značajnih ekspanzija u eri korona virusa.

Prošle godine se na Googlu naširoko smatralo da sustiže Microsoft (MSFT), koji je među prvima u svetu tehnologije požnjeo kulturno uzbuđenje oko potrošačkih AI chat robota. Microsoft je investirao u OpenAI, kompaniju koja stoji iza popularnog chat bota ChatGPT.


Kompanija se zalaže za dodatni tržišni udeo na tržištu računarstva u oblaku, gde je trenutno treća, iza rivala sa Zapadne obale Amazona (AMZN) i Microsofta.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...