očekivanja za veštačku inteligenciju podstiču rast

Microsoft na pragu tri biliona dolara

BerzaSvet

25.1.2024 08:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Microsoft na pragu tri biliona dolara Microsoft na pragu tri biliona dolara
Microsoft je u sredu nakratko postigao istorijsku tržišnu procenu od tri biliona dolara, što je najnoviji primer kako je optimizam u vezi sa veštačkom... Microsoft na pragu tri biliona dolara

Microsoft je u sredu nakratko postigao istorijsku tržišnu procenu od tri biliona dolara, što je najnoviji primer kako je optimizam u vezi sa veštačkom inteligencijom podstakao naizgled nezaustavljiv napredak softverskog giganta.

Akcije kompanije su tokom jučerašnjeg trgovačkog dana porasle za 1,7 odsto na 405,63 dolara po komadu, uz tržišnu kapitalizaciju od nešto više iznad tri biliona dolara. Međutim, trgovanje na Wall Streetu je zatvoreno na nešto nižem nivou, sa procenom vrednosti kompanije na 2,99 biliona dolara.

Iako istorijski prag nije održan, on učvršćuje Microsoftov status. Kompanija je nakratko nadmašila Apple, koja je prošle godine postala prvi listirani subjekt sa vrednošću iznad tri biliona dolara (sada je na 3,01 bilion).

Kompanija sa sedištem u Redmondu u Vašingtonu jedna je od takozvanih “Veličanstvenih sedam” firmi koje su podstakle napredak tržišta kapitala tokom 2023. godine, dobivši oko 57 odsto nove vrednosti. Njihov napredak se nastavio i u ovoj godini, uz rast od 7,1 odsto u januaru, koji premašuje porast od 4,0 odsto celog Nasdaq 100 indeksa.

Veliki deo dobitka odražava entuzijazam investitora za veštačku inteligenciju i njen potencijal da ubrza rast i zarade i prihoda. Microsoft, kroz svoje partnerstvo sa OpenAI, smatra se jednim od najvećih korisnika AI. Klijentima je objavio usluge koje podržavaju veštačku inteligenciju.

„Razumemo da kompanije kao što su Apple, Google i Meta rade na načinima da monetizuju generativnu veštačku inteligenciju, ali morate priznati da je Microsoft trenutno jedini funkcionalni model gde možete da se angažujete sa ChatGPT-om za pretplatu“, rekao je Brajan Malberi (Brian Mulberry), menadžer portfolija klijenata u Zacks Investment Management za Bloomberg.

Predviđeno je da potražnja za uslugama veštačke inteligencije, zajedno sa računarstvom u oblaku koji ga podržava, podstakne Microsoftove dugoročne trendove rasta. Očekuje se da će njegovi prihodi porasti za 15 odsto u fiskalnoj 2024. godini, brže od ukupnog tehnološkog sektora.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...