Američka kompanija predstavila nove proizvode

AMD u trci za AI tržište

Hi-techLifestyleSvet

3.6.2024 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

AMD u trci za AI tržište AMD u trci za AI tržište
Kompanija Advanced Micro Devices (AMD) ubrzava predstavljanje novih procesora za veštačku inteligenciju kako bi umanjila dominaciju kompanije Nvidia na tom lukrativnom tržištu. Čip MI325X... AMD u trci za AI tržište

Kompanija Advanced Micro Devices (AMD) ubrzava predstavljanje novih procesora za veštačku inteligenciju kako bi umanjila dominaciju kompanije Nvidia na tom lukrativnom tržištu. Čip MI325X će biti pušten u prodaju u četvrtom kvartalu, rekla je izvršna direktorka Lisa Su na uvodnom predavanju na Computex konferenciji na Tajvanu.

Taj čip, naslednik MI300, imaće više memorije i brži protok podataka, navela je kompanija. MI350 će biti predstavljen 2025. godine, a model MI400 godinu dana nakon toga. Ovaj prelazak na približno godišnji ciklus izdanja odgovara planovima Nvidije, koje je izložio izvršni direktor Jensen Huang u govoru noć pre u Tajpeju, prenosi Bloomberg.

AMD je među kompanijama koje žure da plasiraju nove proizvode kako bi iskoristile ogromna sredstva koja se ulažu u nove sisteme za obuku veštačke inteligencije, sredstva koja se trenutno uglavnom troše na ponude Nvidie. Su je rekla da kompanija i dalje beleži snažnu potražnju za svojim postojećim MI300 proizvodima i da će se novi modeli povoljno upoređivati sa konkurentskim ponudama.


AMD, sa sedištem u Santa Klari, pokazao je najveći napredak među grupom koja pokušava da dostigne Nvidiu. AMD je povećao svoj cilj prodaje za takozvane AI akceleratore na četiri milijarde dolara ove godine. Taj brzi porast od nule prošle godine i dalje bledi u poređenju sa kompanijom Nvidia. Njena jedinica za centre podataka na putu je da ima godišnju prodaju koja će premašiti 100 milijardi dolara, prema procenama, nadmašujući ukupni godišnji prihod kompanija AMD i Intel Corp zajedno.

AMD je informisao potrošače o svojim Ryzen AI procesorima treće generacije, nazvanim Strix Point, koji će biti u prodaji od jula. Ovi procesori su namenjeni za laptopove i kombinuju RDNA 3,5 mobilnu grafiku, XDNA 2 neuronske procesore za ubrzavanje AI zadataka i najnovije Zen 5 procesorska jezgra. Pored toga, AMD je prikazao nove procesore orijentisane na gejming za laptopove i desktopove.

„Ovo je najbrži potrošački CPU na svetu“, rekla je Su pokazujući AMD Ryzen 9 9950X čip. Taj procesor će raditi brzinom do 5,7GHz u režimu ubrzanja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.