AMD čipovi i Cobalt 100 procesori konkurencija kompaniji Nvidia

Microsoft predstavlja novu AI platformu

Hi-techLifestyleSvet

17.5.2024 08:39 Autor: Vladimir Jokanović 0

Microsoft predstavlja novu AI platformu Microsoft predstavlja novu AI platformu
Kompanija Microsoft objavila je u četvrtak da planira da ponudi svojim korisnicima računarstva u oblaku platformu sa veštačkom inteligencijom koja koristi AMD čipove, kao... Microsoft predstavlja novu AI platformu

Kompanija Microsoft objavila je u četvrtak da planira da ponudi svojim korisnicima računarstva u oblaku platformu sa veštačkom inteligencijom koja koristi AMD čipove, kao konkurenciju komponentama koje proizvodi Nvidia.

Detalji će biti predstavljeni na Microsoftovoj Build developerskoj konferenciji sledeće nedelje. Takođe, na konferenciji će biti predstavljena i nova Cobalt 100 prilagođena procesorska jedinica, prenosi Reuters.

Microsoft će putem svoje Azure cloud usluge prodavati klastere AMD MI300X AI čipova. Ovi čipovi će pružiti korisnicima alternativu Nvidia H100 moćnim grafičkim procesorskim jedinicama (GPU) koje dominiraju tržištem čipova za AI u data centrima, ali ih je teško nabaviti zbog velike potražnje.

Za izgradnju AI modela ili pokretanje aplikacija, kompanije obično moraju da povežu više grafičkih procesorskih jedinica, jer podaci i obrada ne mogu stati na jedan procesor. AMD, koji očekuje prihod od četiri milijarde dolara od AI čipova ove godine, izjavio je da su čipovi dovoljno moćni da treniraju i pokreću velike AI modele.

Procesori Cobalt 100 koje Microsoft planira da predstavi sledeće nedelje, nude 40 procenata bolje performanse u odnosu na druge procesore zasnovane na tehnologiji Arm Holdings-a, navodi kompanija. Snowflake i druge kompanije su već počele da ih koriste.

Cobalt čipovi, najavljeni u novembru, testiraju se za pokretanje Microsoftovog alata za poslovne poruke Teams i pozicionirani su kao konkurencija internim Graviton procesorima koje proizvodi Amazon.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.