Pod istragom najveće tehnološke kompanije u SAD

Američki regulatori „češljaju“ AI sektor

Svet

6.6.2024 10:53 Autor: Vladimir Jokanović 2

Američki regulatori „češljaju“ AI sektor Američki regulatori „češljaju“ AI sektor
Američko Ministarstvo pravde i Federalna trgovinska komisija (FTC) postigli su dogovor koji im omogućava da nastave sa antimonopolskim istragama u vezi sa dominantnim ulogama... Američki regulatori „češljaju“ AI sektor

Američko Ministarstvo pravde i Federalna trgovinska komisija (FTC) postigli su dogovor koji im omogućava da nastave sa antimonopolskim istragama u vezi sa dominantnim ulogama koje Microsoft, OpenAI i Nvidia igraju u industriji veštačke inteligencije.

Prema dogovoru, Ministarstvo pravde će predvoditi istragu o tome da li je Nvidia prekršila antimonopolske zakone, dok će FTC ispitivati delovanje kompanija OpenAI i Microsoft. Iako je osnivač OpenAI neprofitna organizacija, Microsoft je uložio 13 milijardi dolara u profitnu podružnicu u zamenu za 49 odsto vlasničkog udela, prenosi Reuters, pozivajući se na izveštaj NYT.

Partnerstvo između kompanija Microsoft i OpenAI takođe je pod neformalnom istragom u drugim regionima. Regulatori su dogovor postigli tokom protekle nedelje, a očekuje se da će biti završen u narednim danima, navode izvori upoznati sa situacijom.

FTC navodno istražuje ugovor Microsofta vredan 650 miliona dolara sa AI startupom Inflection AI, prema izveštaju Wall Street Journala. Ovi potezi ukazuju na sve veći regulatorni nadzor u industriji veštačke inteligencije. FTC je u januaru naložio kompanijama OpenAI, Microsoft, Alphabet, Amazon i Anthropic da dostave informacije o nedavnim investicijama i partnerstvima u vezi sa generativnim AI kompanijama i provajderima usluga u oblaku.

FTC je prošlog leta otvorio istragu protiv kompanije OpenAI zbog sumnje da je prekršila zakone o zaštiti potrošača stavljanjem na kocku lične reputacije i kompromitovanjem podataka. Microsoft, OpenAI, Nvidia, Ministarstvo pravde i FTC još nisu komentarisali najnovije medijske navode.

Još jedna velika američka tehnološka kompanija, Meta, suočena je ove nedelje sa 11 žalbi zbog predloženih promena koje bi joj omogućile korišćenje ličnih podataka za obuku svojih modela veštačke inteligencije bez traženja saglasnosti, što može predstavljati kršenje pravila o privatnosti Evropske unije.

  • Manja

    6.6.2024 #1 Author

    …koriscenje licnih podataka za obuku svojih modela… sta vise reci…

    Odgovori

  • SENSEI

    7.6.2024 #2 Author

    Ovo je sve i apsolutno očekivano od američkog ministarstva

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.