Nove tehnologije sve dostupnije građanima i privredi

Veštačka inteligencija u funkciji ekonomskog rasta, zapošljavanja i kvalitetnijeg života

BiznisInfrastrukturaInovacijePreduzetnik

3.8.2021 08:00 Autor: Marko Andrejić

Veštačka inteligencija u funkciji ekonomskog rasta, zapošljavanja i kvalitetnijeg života Veštačka inteligencija u funkciji ekonomskog rasta, zapošljavanja i kvalitetnijeg života
Veštačka inteligencija postaje sve prisutnija tema u Srbiji. Značaj ove oblasti, kako za građane, tako i za privredu, i njena široka primena koja može... Veštačka inteligencija u funkciji ekonomskog rasta, zapošljavanja i kvalitetnijeg života

Veštačka inteligencija postaje sve prisutnija tema u Srbiji. Značaj ove oblasti, kako za građane, tako i za privredu, i njena široka primena koja može da donese velike promene u svakodnevnom životu, radu i poslovanju, naveli su državne zvaničnike da od 1. septembra veštačku inteligenciju uvedu u nastavni program osnovnog obrazovanja. Takođe, Vlada Srbije sredinom marta donela je odluku o formiranju nacionalnog Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju, sa sedištem u Novom Sadu.

Kako naglašavaju u Ministarstvu prosvete, pitanje veštačke inteligencije (artificial intelligence – AI) kao značajnog segmenta razvoja nauke i istraživanja, a time i čitave zajednice, prvenstveno je prepoznato kroz Strategiju razvoja veštačke inteligencije u Republici Srbiji za period od 2020. do 2025. godine, kojom se utvrđuju ciljevi i mere za njen razvoj.

Između ostalog, u ovom dokumentu se navodi da je veštačka inteligencija „faktor koji će u narednim godinama u celom svetu doneti krupne promene, a Republika Srbija će se pozicionirati među zemlje koje su izazov veštačke inteligencije iskoristile kao priliku za napredak“.

„To znači da želimo da postignemo da u Republici Srbiji sistem obrazovanja, između ostalog, razvija kompetencije za buduće potrebe tržišta rada, kako u delu zanimanja koja su neposredno povezana sa veštačkom inteligencijom, tako i za sva ostala zanimanja koja se pod uticajem veštačke inteligencije menjaju, koja postaju više ili manje potrebna ili koja ranije nisu ni postojala. Takođe, da se privreda uspešno prilagođava novim modelima poslovanja i novim očekivanjima tržišta uz izrazit razvoj privrednih subjekata čije poslovanje se zasniva na primeni veštačke inteligencije.“

Razvoj privrede, nauke, ekonomije…

U strategiji se navodi da je jedan od ciljeva da razvoj naučno-istraživačke delatnosti značajno doprinose stvaranju visoko kompetentnih stručnjaka u oblasti veštačke inteligencije i njenih primena, a rezultati istraživanja doprinose razvoju privrede.

“Pravna regulativa se u svim oblastima prilagođava novim okolnostima koje donosi veštačka inteligencija, potrebama novih modela poslovanja i razvoja proizvoda i usluga zasnovanim na veštačkoj inteligenciji, a uzimajući pri tome u obzir zaštitu od potencijalnih negativnih efekata”, ističe se u Strategiji.

Opšti cilj Strategije je upotreba veštačke inteligencije u funkciji ekonomskog rasta, zapošljavanja i kvalitetnijeg života, dok su kao posebni ciljevi definisani razvoj obrazovanja usmeren ka potrebama savremenog društva i privrede uslovljenim napretkom veštačke inteligencije, razvoj nauke i inovacija u oblasti veštačke inteligencije i njenih primena, razvoj ekonomije zasnovane na veštačkoj inteligenciji i unapređenje pretpostavki za razvoj veštačke inteligencije i usluga javnog sektora primenom veštačke inteligencije.

Foto: Pixabay

Zajednički napori države, instituta i kompanija

Da je Republika Srbija prepoznala značaj razvoja i primene veštačke inteligencije u svim segmentima industrije i privrede, smatra i Miša Miletić, Cloud and AI Solution Manager u Serbia & Hungary Enterprise Business Group kompanije Huawei. On podseća da je, zajedno sa eminentnim stručnjacima sa različitih akademskih i naučno-tehnoloških institucija, država donela nacionalnu strategiju razvoja i primene veštačke inteligencije (AI). U cilju podrške u razvoju AI strategije, osnovana je i puštena u rad nacionalna AI platforma u nacionalnom Data Centru Kancelarije za IT i eUpravu.

„Kompanija Huawei takođe je kreirala AI nacionalnu strategiju za teritoriju Srbije i celog regiona, koja predstavlja podršku nacionalnoj strategiji Republike Srbije. Huawei je prepoznao potencijal akademske i naučno-tehnološke zajednice u Srbiji, tako da u saradnji sa Kancelarijom za IT i eUpravu i Nacionalnim AI institutom u Srbiji intenzivno radimo na edukaciji i razvoju AI ekosistema“, objašnjava Miletić u razgovoru za Biznis.rs.

On navodi da postojanje nacionalnog AI instituta u Srbiji omogućava koncentraciju edukovanih profesionalaca u različitim oblastima primene veštačke inteligencije, tako da je u budućnosti glavni imperativ instituta povezivanje privrede i AI developera, edukacija tržišta, promocija veštačke inteligencije u industriji i koncentracija AI poslovanja.

„Naša kompanija je takođe prepoznala značaj razvoja AI zajednice u Srbiji i intenzivno ga podržava. U saradnji sa nacionalnim institutom za veštačku inteligenciju organizujemo edukaciju i trening za AI developere, akademske zajednice i naučno-tehnološke institucije”, navodi naš sagovornik.

Miletić ističe da je Huawei razvio tehnologiju Da Vinci Ascend chipset arhitekture, namenjene za korišćenje veštačke inteligencije i razvoj iste, koja se bazira na NPU – Neural Processing Unit rešenju i predstavlja napredniji processing unit u odnosu na dosadašnje arhitekture CPU I GPU koje su prisutne na tržištu.

„NPU je pre svega namenjen za razvoj Neuralnih mreža, Deep Learning-a i primene rešenja veštačke inteligencije. Takođe je važno napomenuti da Huawei AI Ascend chipset i AI Atlas serija servera za veštačku inteligenciju podržava većinu već korišćenih framework rešenja koja se koriste na CPU, GPU arhitekturama kao što su: Tensorflow, Pytorch, Caffe… Tako da postojeći AI developeri bez velikih problema mogu unaprediti svoje modele i rešenja prilagodivši ih  Huawei AI NPU platformi. Napredniji korisnici koji imaju interesovanja za razvoj neuralnih mreža, deep learning rešenja, mogu usavršiti svoje tehnike i znanja, ukoliko primene Huawei MindSpor framework rešenje, koje omogućava maksimalno iskorišćenje i utilizaciju Huawei AI NPU arhitekture„, objašnjava sagovornik našeg portala.

Prvi korisnik Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju

Kancelarija za IT i eUpravu i Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju Srbije potpisali su krajem juna ove godine Sporazum o korišćenju Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju koja je smeštena u Državnom data centru u Beogradu.

Cilj uspostavljanja ove platforme, kao i potpisivanja sporazuma, jeste unapređenje i širenje tehnologije veštačke inteligencije u Republici Srbiji, kao i pružanje podrške naučno-istraživačkom radu u oblasti veštačke inteligencije, unapređenju usluga i osiguranju primene veštačke inteligencije u industriji u Srbiji.

Foto: Pixabay

Istovremeno, Institut je u ponedeljak, 2. avgusta, potpisao sporazum sa kompanijom Continental, što je prvi zvanični ugovor ove institucije sa privredom i veliki korak u ostvarenju misije da doprinese saradnji nauke i privrede i ubrza transfer tehnologije u Srbiji.

Podrška AI zajednici Srbije

Takođe, Huawei ICT LAB u Beogradu obezbedio je AI superkompjuter platformu za razvoj i podršku AI zajednici Srbije i regiona, koja je već dostupna mnogim našim fakultetima i naučno-tehnološkim parkovima na korišćenje. Ova platforma je uspostavljena u martu 2021. godine i za sada se koristi za trening i obuku zainteresovanih AI developera.

„U saradnji sa Kancelarijom za IT i eUpravu, koja je uspostavila Nacionalnu AI platformu, kao i u saradnji sa Nacionalnim AI institutom, omogućili smo zainteresovanim institucijama i developerima rešenje za razvoj i primenu veštačke inteligencije. Huawei ICT AI LAB omogućava korisnicima trening AI platformu, edukaciju, podršku u učenju i radu veštačke inteligencije, AI platformu za kreiranje PoC – Proof of concept rešenja, i pripremu rešenja za veštačku inteligenciju koja bi kasnije korisnicima koristila u produkcione svrhe. Primena AI podrazumeva rad sa privatnim podacima određenih institucija i organizacija, zato smo u saradnji sa Kancelarijom za IT i eUpravu predvideli da je za sva produkciona rešenja potrebno obratiti se Kancelariji, kako bi se pre svega ispoštovala maksimalna zaštita i sigurnost obrade privatnih podataka„, kaže Miša Miletić.

Podsetimo, kompanija Huawei i Kancelarija za IT i eUpravu potpisali su u decembru 2020. godine Ugovor o smeštanju opreme kojim ova telekomunikaciona kompanija postaje još jedan komercijalni korisnik Državnog data centra u Kragujevcu. Najsavremeniji računarski sistemi visokih performansi zajedno sa softverskom platformom za veštačku inteligenciju kompanije Huawei smešteni su u Državnom data centru u Kragujevcu, rečeno je tom prilikom.

Srbija je sa kompanijom Huawei već sarađivala na gradskom data centru u Kragujevcu koji je pušten u rad u martu 2020. godine, a Kina je za izgradnju data centra donirala dva miliona dolara.

„Kompanija Huawei je formirala nacionalnu AI strategiju za razvoj veštačke inteligencije u Srbiji koja se ogleda u dve faza razvoja AI ekosistema. U osnovnoj fazi, koja se već uveliko realizuje, sprovodimo edukovanje korisnika i tržišta, i omogućili smo remote access Huawei ICT AI LAB platforme za sve zainteresovane korisnike. Za sada imamo više od stotinu edukovanih kolega koji se bave razvojem veštačke inteligencije. Takođe, smo osnovali i regionalni online 24×7 AI technical support Huawei AI Developer group na WeChat platformi za online komunikaciju“, objašnjava Miletić za naš portal.

Kako navodi, u narednoj fazi biće kreirana određena rešenja i aplikacije bazirane na principu veštačke inteligencije koja se koristi u privredi i organizacijama, kako bi one unapredile svoj rad i uvidele prave benefite korišćenja AI rešenja.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...