Neki poslovni profili će nestati

OECD: Veštačka inteligencija će promeniti globalno tržište rada

Svet

12.7.2023 08:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

OECD: Veštačka inteligencija će promeniti globalno tržište rada OECD: Veštačka inteligencija će promeniti globalno tržište rada
Najbogatije zemlje sveta moraju da se pripreme za posledice široke upotrebe veštačke inteligencije koja će promeniti posao, pozvala je Organizacija za ekonomsku saradnju i... OECD: Veštačka inteligencija će promeniti globalno tržište rada

Najbogatije zemlje sveta moraju da se pripreme za posledice široke upotrebe veštačke inteligencije koja će promeniti posao, pozvala je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Otvaraće se nova radna mesta, neka će nestati.

Ubrzani razvoj veštačke inteligencije izaziva bojazan da će određeni profili poslova nestati zbog automatizacije, rezimira izveštaj OECD-a o tržištu rada francuske novinske agencije AFP. Organizacija ističe da trenutno nema dokaza o negativnim posledicama veštačke inteligencije na zapošljavanje, piše SEEbiz.

„Iako je upotreba veštačke inteligencije još uvek relativno niska, njen brz napredak, pad troškova i sve veća dostupnost kvalifikovanih radnika u oblasti veštačke inteligencije ukazuju na to da bi privrede zemalja OECD-a lako mogle da budu na ivici revolucije“, napisano je u izveštaju.

OECD ističe potencijalne prednosti korišćenja veštačke inteligencije, ali i značajne rizike koje treba odmah rešiti. Od presudnog značaja je prikupljanje podataka o upotrebi veštačke inteligencije na radnim mestima, uključujući podatke o tome koja će se radna mesta menjati, nestajati, a koja će nastati usled njene upotrebe, navodi OECD.

Kako je Stefano Skarpeta (Stefano Scarpetta), odgovoran za tržište rada u OECD-u, napisao u izveštaju, upotreba veštačke inteligencije je uglavnom koncentrisana u velikim kompanijama, gde se još uvek eksperimentiše sa novom tehnologijom.

„Jasno je da postoji veliki potencijal za širu upotrebu veštačke inteligencije, što izaziva strah od nižih plata i gubitka posla“, dodao je on.

Prema podacima OECD-a, poslovi koji su najviše ugroženi od automatizacije predstavljaju 27 odsto svih poslova.

„Upotreba veštačke inteligencije, takođe, donosi etičke izazove, koji se odnose na zaštitu podataka i privatnost, transparentnost i razvrstavanje, pristrasnost i diskriminaciju, automatsko donošenje odluka i odgovornost“, dodao je Skarpeta. Prema njegovim rečima, radnici i poslodavci moraju da iskoriste prednosti veštačke inteligencije kroz obuku i socijalni dijalog.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...