Premijerka o digitalnoj pristupačnosti u Srbiji

Veštačka inteligencija od 1. septembra u osnovnim školama

SrbijaVesti

2.6.2021 09:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Veštačka inteligencija od 1. septembra u osnovnim školama Veštačka inteligencija od 1. septembra u osnovnim školama
Veštačka inteligencija od 1. septembra postaje deo nastavnog programa u osnovnom obrazovanju, izjavila je premijerka Ana Brnabić na online predstavljanju Studije o proceni politika... Veštačka inteligencija od 1. septembra u osnovnim školama

Veštačka inteligencija od 1. septembra postaje deo nastavnog programa u osnovnom obrazovanju, izjavila je premijerka Ana Brnabić na online predstavljanju Studije o proceni politika digitalne pristupačnosti u Srbiji.

Brnabić je rekla da je cilj da se deca već od prvog razreda osnovne škole upoznaju sa algoritamskim razmišljanjem, i podsetila da je od 2017. godine programiranje obavezan predmet od petog razreda.

„Od 2017. godine poceli smo sa uvođenjem digitalnih udžbenika i digitalnih učionica i plan je da u potpunosti digitalizujemo sve naše škole i obrazovni sistem do kraja 2022. godine“, poručila je Brnabić.

Foto: Tanjug

Ona je dodala da je prekvalifikacija u oblasti informacionih tehnologija odličan primer da se vodi računa o digitalnoj pismenosti svih uzrasta, navodeći da je do sada tu obuku završilo više od 2.000 kandidata i sa tim procesom se nastavlja.

„Što se tice digitalne povezanosti, naš cilj je da obezbedimo širokopojasnu mrežu za 99 odsto domaćinstava u Srbiji do 2025. godine“, poručila je premijerka.

Prema njenim rečima, Srbija je u prethodnih pet godina doživela neverovatan uspeh na polju digitalne transformacije vlade.

„Mi smo se okrenuli pa skoro u potpunosti ka elektronskoj upravi kao najboljem načinu da građanima i privredi obezbedimo efikasnu, transpranetnu, responzivnu javnu upravu. Ne čini mi se preterano kada kažem da je svaki pojedinac u Srbiji u poslednjih pet godina shvatio važnost digitalizacije“, rekla je Brnabić.

  • Milovan94

    2.6.2021 #1 Author

    Super

    Odgovori

    • Mdx

      4.6.2021 #2 Author

      Veštačka inteligencija & digitalni udzbenici

      Odgovori

  • Ljilja

    2.6.2021 #3 Author

    Ma da obezbede vodu i sapun u svakoj školi i besplatne knjige za sve učenike. Lepa ideja svakako, videćemo kako će izgledati u praksi.

    Odgovori

  • GocaBG

    2.6.2021 #4 Author

    Videcemo kako ce to da funkcionise…

    Odgovori

  • MAŠA

    25.12.2022 #5 Author

    Po meni je ovo malo “bolesno”…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...