Svetske velesile ubeđene su da pobeda u ovoj trci donosi apsolutnu prevlast

Veštačka inteligencija izvor moći za gospodarenje svetom

Hi-techLifestyleSvetVesti

7.6.2021 14:01 Autor: Miljan Paunović 3

Veštačka inteligencija izvor moći za gospodarenje svetom Veštačka inteligencija izvor moći za gospodarenje svetom
Trka za oružjem koje koristi veštačku inteligenciju već je u punom jeku, i velike ekonomske svetske sile upustile su se i u tu vrstu... Veštačka inteligencija izvor moći za gospodarenje svetom

Trka za oružjem koje koristi veštačku inteligenciju već je u punom jeku, i velike ekonomske svetske sile upustile su se i u tu vrstu takmičenja, piše Deutsche Welle.

„Mi smo usred toga. To je realnost sa kojom moramo da izađemo na kraj“, upozorio je nemački šef diplomatije Hajko Mas (Heiko Maas) u razgovoru za novi dokumentarac Deutsche Welle „Budući ratovi – i kako ih sprečiti“.

Svetske velesile ubeđene su da pobeda u ovoj trci donosi veliku moć.

„Trka se vodi kroz vojna i civilna polja“, rekao je Anamdip Sing Gil (Amandeep Singh GILL) koji je nekada vodio grupu stručnjaka Ujedinjenih nacija za autonomna oružja. „Ovo je pitanje teško mnogo biliona dolara“, kaže on.

Poslednji izveštaj američke Komisije za nacionalnu bezbednost o veštačkoj inteligenciji govori o „novoj paradigmi ratovanja“ u kojoj se „algoritmi bore protiv algoritama“. Zahtevaju se masne investicije u ovo polje kako bi se „kontinuirano u inovacijama pobeđivali potencijalni protivnici“.

Kina stavlja veštačku inteligenciju u centar svojih istraživanja, dok tamošnja Narodna armija govori o budućem „inteligentnom ratovanju“. Ruski predsednik Vladimir Putin je još 2017. rekao da će onaj ko postane lider u ovoj oblasti ujedno postati „gospodar sveta“.

Tagovi
LIFESTYLE
  • Tina

    7.6.2021 #1 Author

    Ne mogu ni da zamislim kako će to izgledati

    Odgovori

  • Skeptik

    13.6.2023 #2 Author

    Stara pesma kaze:
    I dalje će biti budala i rata…

    Odgovori

  • Skeptik

    13.6.2023 #3 Author

    Sara pesma kaze:
    I dalje će biti budala i rata…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...