Radnici kanadske železnice stupili u štrajk

Američkim lancima snabdevanja preti dodatni poremećaj

SvetU fokusu

22.8.2024 16:24 Autor: Vladimir Jokanović 0

Američkim lancima snabdevanja preti dodatni poremećaj Američkim lancima snabdevanja preti dodatni poremećaj
Pobune radnika od Severne Amerike do Indije prete novim talasom poremećaja u američkim lancima snabdevanja nakon što su radnici železnice u Kanadi prestali u... Američkim lancima snabdevanja preti dodatni poremećaj

Pobune radnika od Severne Amerike do Indije prete novim talasom poremećaja u američkim lancima snabdevanja nakon što su radnici železnice u Kanadi prestali u četvrtak stupili u štrajk.

Grupacije za teretni prevoz upozoravaju da bi prekid rada dva najveća kanadska železnička operatera mogao biti praćen štrajkom u lukama na istočnoj obali SAD u narednim nedeljama, što bi moglo da preoptereti luke na zapadnoj obali pred vrhunac božićne sezone maloprodaje, prenosi Financial Times.

Nemiri bi mogli da se pogoršaju zbog obećanih industrijskih akcija u lukama širom Indije, u trenutku kada je pomorski saobraćaj već mesecima poremećen napadima Huti militantne grupe na brodove u Crvenom moru, što je gotovo zatvorilo ključnu rutu za globalnu trgovinu.

Uvoznici se suočavaju sa „zemljotresom u američkom lancu snabdevanja“, ocenili su u grupaciji za teretni prevoz CH Robinson, specijalizovanoj za severnoameričku pomorsku trgovinu. Analitičari ističu da ako uvoz za kanadske i istočnoameričke luke mora biti preusmeren, „nema šanse da luke na zapadnoj obali to izdrže“.

Broj kontejnerskih brodova koji dolaze u luke Los Anđelesa i Long Biča na zapadnoj obali porastao je za sedam odsto na 108 između prvih 20 dana jula i istog perioda u avgustu, prema podacima konsultantske firme za brodarstvo MDST Transmodal. Broj brodova u lukama Njujorka i Savane pao je za četiri odsto na 205.

Američki trgovci su naručili veliki deo božićnog inventara ranije zbog poremećaja u Crvenom moru. Ako već ne preusmeravaju nedostavljenu robu na zapadnu obalu u pripremi za štrajkove, „verovatno te robe neće biti u prodavnicama do sredine novembra.

Oko 75 odsto kanadskog železničkog teretnog saobraćaja je zaustavljeno do četvrtka nakon što je 9.300 radnika u dva glavna operatera, Kanadskoj nacionalnoj železnici i Kanadsko-pacifičkoj železnici iz Kanzas Sitija, stupilo u štrajk. Moody’s je procenio da bi štrajk mogao koštati kanadsku ekonomiju više od 341 miliona kanadskih dolara (251 milion američkih dolara) dnevno.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.