Da li će saradnja biti nastavljena?

Amerika zatražila šestomesečno produženje naučno-tehnološkog sporazuma sa Kinom

SvetU fokusu

24.8.2023 08:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Amerika zatražila šestomesečno produženje naučno-tehnološkog sporazuma sa Kinom Amerika zatražila šestomesečno produženje naučno-tehnološkog sporazuma sa Kinom
Sjedinjene Američke Države su zatražile šestomesečno produženje naučno-tehnološkog sporazuma sa Kinom kako bi se započeli pregovori koji bi imali za cilj da se ovaj... Amerika zatražila šestomesečno produženje naučno-tehnološkog sporazuma sa Kinom

Sjedinjene Američke Države su zatražile šestomesečno produženje naučno-tehnološkog sporazuma sa Kinom kako bi se započeli pregovori koji bi imali za cilj da se ovaj dogovor dve zemlje „izmeni i ojača”, saopšteno je iz Stejt departmenta.

Više od 40 godina ovim sporazumom između SAD i Kine regulisana je saradnja u brojnim naučnim i tehnološkim sferama, a dogovor je predstavljao potvrdu da dve rivalske države, uprkos brojnim razmimoilaženjima i spornim pitanjima, mogu da sarađuju, navodi Reuters, a prenosi Politika.

Sporazum je potpisan 1979. godine kada su zvanični Peking i Vašington uspostavili diplomatske odnose, i od tada je obnavljan na otprilike svakih pet godina.

Zahvaljujući ovom sporazumu postignuta je uspešna saradnja u oblasti poljoprivrede, atmosferskih pojava i u bazičnim istraživanjima u domenima fizike i hemije.

Međutim, zabrinutosti oko rastuće vojne snage Kine i krađe američkih naučnih otkrića i ekonomskih podataka, izazvala je u SAD raspravu o tome da li bi naučno-tehnološki sporazum sa Kinom (STA), koji ističe 27. avgusta, trebalo da bude produžen.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...