Metal tražen zbog energetske tranzicije

Analitičari očekuju rast cene bakra u novoj godini

SvetU fokusu

14.12.2022 08:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Analitičari očekuju rast cene bakra u novoj godini Analitičari očekuju rast cene bakra u novoj godini
Iako su globalne okolnosti i dalje neizvesne, analitičari očekuju rast cene bakra u 2023. godini, a neke od najvećih banaka na Wall Streetu procenjuju... Analitičari očekuju rast cene bakra u novoj godini

Iako su globalne okolnosti i dalje neizvesne, analitičari očekuju rast cene bakra u 2023. godini, a neke od najvećih banaka na Wall Streetu procenjuju da će kombinacija nedovoljne ponude na kratak rok, kao i dugoročan rast tražnje za tim metalom zbog energetske tranzicije pogurati cenu bakra naviše, objavio je SeeBiz pozivajući se na CNBC.

„Na cenu bakra u 2022. uticala je stroža monetarna politika SAD, energetska kriza koja je nastala zbog ruskog rata u Ukrajini i politike ‘nulte tolerancije’ na Covid-19 i slabog tržišta nekretnina u Kini“, ukazali su analitičari Goldman Sachs i Bank of America, a prenosi CNBC.

Oni su sugerisali da će kombinacija kratkoročne nedovoljne ponude i dugoročne tražnje vezane za tranziciju energije gurnuti cenu bakra naviše u sledećoj godini.

Goldman je prošle nedelje povećao svoju 12-mesečnu prognozu cene bakra na 11.000 dolara po toni sa 9.000 dolara po toni dok prosečnu cenu vidi na 9.750 dolara po toni za 2023. i 12.000 dolara po toni za 2024. godinu.

Stratezi Bank of Americe veruju da bi cena bakra mogla porasti na 12.000 dolara po toni u drugom tromesečju 2023. godine.

„Takav scenario zahtevao bi zaokret od strane Fed prema manje agresivnom stezanju monetarne politike, ograničavanje rasta američkog dolara, uz podršku tražnji“, naveli su iz Bank of America, a preneo CNBC.

  • TATJANA

    15.12.2022 #1 Author

    Ja bih bas volela da vidim neki spisak proizvoda, usluga, artikala koji nisu poskupeli

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...