Konačno saopštena odluka o kojoj se dugo priča

Audi zvanično objavio ulazak u Formulu 1

AutomobiliBiznisLifestyleSvetZanimljivosti

26.8.2022 14:47 Autor: Stanislav Stanišić 10

Audi zvanično objavio ulazak u Formulu 1 Audi zvanično objavio ulazak u Formulu 1
Nemački Audi se pridružuje Formuli 1 od 2026. godine, pošto Folksvagen (Volkswagen) pod čijim je okriljem smatra da će na taj način ojačati i... Audi zvanično objavio ulazak u Formulu 1

Nemački Audi se pridružuje Formuli 1 od 2026. godine, pošto Folksvagen (Volkswagen) pod čijim je okriljem smatra da će na taj način ojačati i popularizovati svoj brend.

Audi će izgraditi namenski pogon Formule 1 u objektu u Nojburgu (Neuburg) u Nemačkoj, saopštio je ovaj proizvođač automobila. Nojburg je kompleks koji je Audi otvorio 2014. godine za potrebe razvoja svojih modela i na istom mestu se nalaze razvojni centar i sportska trkačka staza.

U izjavi za Biznis.rs urednik specijalizovanog automobilskog portala Dmotion.rs Aleksandar Uglješić kaže da je informacija o ulasku Audija u Formulu 1 iznenađenje samo za one koji ne prate automobilizam.

„Duže od godinu dana traju pripreme ovog poteza koji je konačno danas i javno saopšten na prvom slobodnom treningu na stazi Spa Frankoršamp (Spa-Francorchamps) pred trku za Veliku nagradu Belgije. Izvršni direktor Audija Markus Duisman (Markus Duesmann) zajedno sa čelnicima Formule 1 predstavio je namere nemačkog proizvođača„, naveo je naš sagovornik.

„Motosport je sastavni deo Audijeve DNK i zato verujemo da je pravo vreme da se sa novim pravilima uključimo u Formulu 1“, rekao je Duisman, a prenosi Bloomberg.

Plan je bio da Volkswagen grupa, kao krovna kompanija, uđe u Formulu 1 sa svoje dve marke Audi i Porše (Porsche).

„Ranija ideja je bila da Audi uđe kao tim, a Porše kao dobavljač pogonskih jedinica za tim Red Bull. Danas je praktično usledilo iznenađenje. Audi je zvanično saopštio da se prijavio u Formulu 1, ali kao dobavljač motora što formalno-pravno menja stvari u odnosu na spekulacije koje su postojale dve godine unazad. Svi su očekivali da Audi kupi tim Zauber koji je trenutno ekipa Alfa Romea i preimenuje ga“, objašnjava Aleksandar Uglješić.

On konstatuje da su veliki milioni u igri jer za prijavu tima u Formulu 1 treba platiti 200 miliona evra.

„Novi tim uz to dobija i pogodnosti od organizatora koje nisu zanemarljive u finansijskom smislu, ali svi bi da dobiju koncesije bez plaćanja pomenutih 200 miliona“, precizira Uglješić.

Nadzorni odbor Volkswagena je u aprilu odobrio planove da se Audi i brend sportskih automobila Porše potencijalno pridruže konkurenciji. Odlazeći izvršni direktor Herbert Dies (Herbert Diess) je rekao da obe kompanije vide Formulu 1 kao najvažniju polugu za povećanje vrednosti brenda, i ukazao na planove konkurencije za širenje u Kini i SAD.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...