Predsednik SAD ugovorio poslove vredne milijarde dolara

Bajden proširio američki biznis u Vijetnamu

BiznisInvesticijeSvet

12.9.2023 15:15 Autor: Vladimir Jokanović 1

Bajden proširio američki biznis u Vijetnamu Bajden proširio američki biznis u Vijetnamu
Sjedinjene Američke Države i Vijetnam ugovorili su poslove u vrednosti više milijardi dolara, koji uključuju američke kompanije Boeing, Google, Microsoft i Nvidia, unapređujući svoje... Bajden proširio američki biznis u Vijetnamu

Sjedinjene Američke Države i Vijetnam ugovorili su poslove u vrednosti više milijardi dolara, koji uključuju američke kompanije Boeing, Google, Microsoft i Nvidia, unapređujući svoje odnose kao odgovor na rastući uticaj Kine.

Rukovodioci vodećih američkih i vijetnamskih kompanija u sektoru razvoja i proizvodnje poluprovodnika, tehnologije i vazduhoplovstva sastali su se u ponedeljak u nastojanju da sklope poslovna partnerstva tokom posete američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) Hanoju, prenosi Reuters.

U vijetnamskoj poslovnoj delegaciji našli su se šefovi kompanija Vietnam Airlines, FPT i proizvođača električnih automobila VinFast koja se kotira na berzi u Njujorku. Bajden je istakao da dve zemlje produbljuju saradnju u oblasti računarstva u oblaku, poluprovodnika i veštačke inteligencije, kao i da je Vijetnam ključan za snabdevanje kritičnim mineralima.

Vodeće američke tehnološke grupe, uključujući Apple, Google i Dell proširile su svoje prisustvo u Vijetnamu u poslednjih nekoliko godina u nastojanju da diverzifikuju lance snabdevanja dalje od Kine usled pogoršanja odnosa između Vašingtona i Pekinga, prenosi Financial Times.

Među sporazumima koji su najavljeni u Hanoju nalazi se ugovor vredan 7,8 milijardi dolara o kupovini 50 aviona Boeing 737 Max, na šta se obavezala avio-kompanija Vietnam Airlines. Ugovoreni su i projekti veštačke inteligencije u Vijetnamu, koji uključuju kompanije Microsoft i Nvidia, kao i izgradnja centra za dizajn čipova kompanija Sinopsis i Marvel u Ho Ši Minu.

Drugi veliki dogovor uključuje vijetnamsku kompaniju AMI AC Renewables i američku industrijsku grupu Honeywell, koje pokreću projekat za razvoj prvog vijetnamskog sistema za skladištenje energije baterija.

Ranije najavljena fabrika Amkor vredna 1,6 milijardi dolara u blizini Hanoja koja će sastavljati, pakovati i testirati čipove trebalo bi da počne sa radom u oktobru, saopštila je Bela kuća. SAD su postale najveće izvozno tržište Vijetnama, koji je prošle godine bio najbrže rastuća ekonomija Azije.

  • SHALIMAR

    12.9.2023 #1 Author

    Gledaju Amerikanci na sve nacine da sabotiraju Kinu…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...