Najveći rast cene u poslednja četiri meseca

Bakar ponovo skuplji od 10.000 dolara po toni

Svet

30.9.2024 10:11 Autor: Vladimir Jokanović 2

Bakar ponovo skuplji od 10.000 dolara po toni Bakar ponovo skuplji od 10.000 dolara po toni
Proizvođači bakra upozorili su na novu nestabilnost cena ovog metala, koji je ključan za prelazak na čistu energiju, dok se industrija okuplja na najvažnijem... Bakar ponovo skuplji od 10.000 dolara po toni

Proizvođači bakra upozorili su na novu nestabilnost cena ovog metala, koji je ključan za prelazak na čistu energiju, dok se industrija okuplja na najvažnijem godišnjem događaju, nedelji Londonske berze metala.

Čileanski proizvođačž bakra Antofagast, saopštio je da postoji „neusklađenost” između potražnje za bakrom i vladinih politika koje ne izdaju dozvole za nove rudnike dovoljno brzo, prenosi Financial Times.

Kompanija ističe da će svet u narednoj deceniji morati da poveća proizvodnju ekvivalentnu celokupnoj proizvodnji bakra u Čileu, inače postoji rizik da će energetska tranzicija biti odložena.

Očekivani nedostatak bakra, koji se koristi u elektroenergetskim mrežama i električnim automobilima, znači da će promene cena biti „oštro izražene s vremena na vreme“.

Prošle nedelje, bakar je zabeležio najveći nedeljni rast cene za četiri meseca, za šest odsto, prelazeći 10.000 dolara po toni, nakon što je Kina najavila mere podsticaja za jačanje potražnje u najvećem svetskom potrošaču bakra.

Cene su dostigle rekord od više od 11.100 dolara u maju, podstaknute ograničenom ponudom i potražnjom za obnovljivim izvorima energije, pre nego što su pale tokom leta, jer su neki analitičari doveli u pitanje prognoze rudara o nestašici.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.