Kineske topionice odlučile da smanje proizvodnju

Cene bakra najviše u poslednjih 11 meseci

Svet

14.3.2024 09:07 Autor: Vladimir Jokanović 0

Cene bakra najviše u poslednjih 11 meseci Cene bakra najviše u poslednjih 11 meseci
Cene bakra dostigle su u sredu najviši nivo u poslednjih 11 meseci nakon što su kineske topionice, koje prerađuju polovinu iskopanog bakra u svetu,... Cene bakra najviše u poslednjih 11 meseci

Cene bakra dostigle su u sredu najviši nivo u poslednjih 11 meseci nakon što su kineske topionice, koje prerađuju polovinu iskopanog bakra u svetu, zajednički odlučile da smanje proizvodnju.

Referentni tromesečni bakar na Londonskoj berzi metala (LME) dostigao je 8.799 dolara po metričkoj toni, najbiše od februara prošle godine. Bakar za isporuku u maju poskupeo je na tržištu Comex u Njujorku na 8.932 dolara po toni, što je 3,3 odsto više nego u utorak, prenosi Seebiz.

Rast je započeo na Šangajskoj berzi terminskih ugovora (SHFE) gde je bakar dostigao najvišu cenu u poslednje dve godine od 9.796 dolara po toni. Najveće kineske topionice bakra odlučile su u sredu u Pekingu da smanje proizvodnju koja stvara gubitke.

Nestašice su dovele do intenziviranja konkurencije za iskopane bakarne koncentrate, uzrokujući nagli pad prihoda za topionice na najniži nivo u deceniji. U prva dva meseca ove godine nije radilo više svetskih topionica bakra nego u istom periodu prošle godine, uglavnom zbog kineske neaktivnosti.

Više cene bakra mogle bi dodatno da oslabe potražnju u Kini, kao što pokazuju zalihe. Prema podacima SHFE, zalihe bakra u skladištima naglo su porasle na 239.245 tona do 8. marta sa 30.905 tona na početku godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...