Poremećaji u snabdevanju samo jedan od razloga

Zbog čega bi bakar mogao da poskupi za 75 odsto?

SvetU fokusu

5.1.2024 08:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Zbog čega bi bakar mogao da poskupi za 75 odsto? Zbog čega bi bakar mogao da poskupi za 75 odsto?
Svetske cene bakra bi u naredne dve godine mogle da porastu za više od 75 odsto zbog poremećaja u snabdevanju i veće tražnje za... Zbog čega bi bakar mogao da poskupi za 75 odsto?

Svetske cene bakra bi u naredne dve godine mogle da porastu za više od 75 odsto zbog poremećaja u snabdevanju i veće tražnje za ovim metalom.

Tražnja je podstaknuta rastom interesovanja za obnovljivu energiju, navodi se u izveštaju istraživačke jedinice firme Fitch international, Biznis monitor (BMI).

Zelena energetska trazicija i verovatni pad američkog dolara u drugoj polovini 2024. godine povećaće cene bakra, dodaje se u izveštaju, koji prenosi B92.

Analitičari očekuju da će američka centralna banka Fed ove godine smanjiti referentne kamatne stope i time oslabiti dolar i posledično omogućiti stranim kupcima da nabavljaju bakar po povoljnijoj ceni.

Na nedavno održanoj konferenciji o klimatskim promenama COP28 više od 60 zemalja podržalo je plan da se utrostruči globalni kapacitet obnovljivih izvora energije do 2030. godine, a analitičari Citibank smatraju da je taj scenario „izuzetno optimističan za bakar“.

Citibank je u svom decembarskom izveštaju navela da će svetska tražnja za bakrom porasti za još 4,2 miliona tona do 2030. godine. Ako se ovaj scenario obistini, cene bakra bi u 2025. godini mogle da porastu na 15.000 dolara po toni.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...