Objavljen zapisnik decembarskog zasedanja Feda

Očekivano smanjenje kamatnih stopa u SAD za 0,75 odsto u 2024.

BankeSvet

4.1.2024 09:09 Autor: Vladimir Jokanović 1

Očekivano smanjenje kamatnih stopa u SAD za 0,75 odsto u 2024. Očekivano smanjenje kamatnih stopa u SAD za 0,75 odsto u 2024.
Kreatori politike američkih Federalnih rezervi složili su se prošlog meseca da bi bilo prikladno zadržati restriktivni stav „neko vreme“, priznajući da su kamatne stope... Očekivano smanjenje kamatnih stopa u SAD za 0,75 odsto u 2024.

Kreatori politike američkih Federalnih rezervi složili su se prošlog meseca da bi bilo prikladno zadržati restriktivni stav „neko vreme“, priznajući da su kamatne stope verovatno na vrhuncu i da će 2024. godine početi da ih smanjuju.

„Učesnici su smatrali da je referentna kamatna stopa verovatno na vrhuncu ili blizu svog vrhunca za ovaj ciklus pooštravanja“, navedeno je u zapisniku sa sastanka Federalnog odbora za otvoreno tržište (FOMC) od 12. do 13. decembra, koji je objavljen u sredu, prenosi Bloomberg.

Zapisnik je ukazao na povećan optimizam među učesnicima o putu inflacije uz konstataciju da je „jasan napredak“. FOMC je izrazio spremnost da smanji referentnu kamatnu stopu u 2024. godini, ako se taj trend nastavi, iako nisu date naznake da bi ublažavanje moglo da počne u martu, kako očekuju trgovci.

Centralni bankari jednoglasno su izglasali na sastanku da se referentna kamatna stopa održava stabilnom u rasponu od 5,25 do 5,50 odsto. Iako je saopštenje FOMC-a ostavilo otvorenu mogućnost za još jedno povećanje kamatnih stopa, prognoze zvaničnika signaliziraju kraj najagresivnijeg ciklusa pooštravanja kamatnih stopa poslednjih decenija.

Kvartalne projekcije podrazumevaju tri smanjenja kamatnih stopa u 2024. godini, ili ukupno smanjenje za oko 75 baznih poena. Ažurirani izgledi uz komentare predsednika Feda Džeroma Pauela (Jerome Powell) nakon sastanka, podstakli su rast akcija i obveznica i šire ublažavanje finansijskih uslova.

Zvaničnici Feda raspravljali su o ulozi ponude u daljem snižavanju inflacije. Nekoliko zvaničnika ocenilo je da je pomoć od oporavka lanaca snabdevanja i povećane ponude radne snage „u velikoj meri završeno“, dok je nekoliko drugih videlo potencijal za dalje poboljšanje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...