Funta na najnižem nivou u poslednje četiri nedelje u odnosu na dolar

Banka Engleske snizila referentnu kamatnu stopu prvi put od 2020.

Svet

1.8.2024 14:01 Autor: Vladimir Jokanović 1

Banka Engleske snizila referentnu kamatnu stopu prvi put od 2020. Banka Engleske snizila referentnu kamatnu stopu prvi put od 2020.
Britanska centralna banka snizila je u četvrtak svoju referentnu kamatnu stopu za četvrtinu procentnog poena na 5,0 odsto. Banka Engleske zadržavala je stope tokom... Banka Engleske snizila referentnu kamatnu stopu prvi put od 2020.

Britanska centralna banka snizila je u četvrtak svoju referentnu kamatnu stopu za četvrtinu procentnog poena na 5,0 odsto.

Banka Engleske zadržavala je stope tokom protekle godine na najvišem nivou od 2008. godine, ograničavajući kreditiranje i vršeći pritisak na teško zaduženu vladu u Londonu.

Banka Engleske smanjila je svoju ključnu kamatnu stopu prvi put u više od četiri godine, ostavljajući američke Federalne rezerve među malobrojnim centralnim bankama koje još nisu smanjile troškove zaduživanja suočene sa hlađenjem inflacije, prenosi Wall Street Journal.

Investitori su dočekali sastanak podeljeni oko toga da li će centralna banka sada smanjiti kamatne stope ili čekati na dalje signale opadanja inflacije. Odbor za monetarnu politiku britanske centralne banke takođe je bio podeljen, pa je odluka doneta tesnom većinom glasova 5:4.

Funta je pala na najniži nivo u poslednje četiri nedelje u odnosu na dolar nakon što je Banka Engleske smanjila kamatne stope na pet procenata, držeći ih od prošlog avgusta na 5,25, što je bio najviši nivo u poslednjih 16 godina, prenosi Financial Times.

Funta je nastavila da gubi vrednost, opadajući za 0.75 procenata u odnosu na dolar, na 1.276 dolara odmah nakon objave odluke o smanjenju kamatnih stopa, dok su prinosi na dvogodišnje državne obveznice, osetljive na kamatne stope, bili niži za 0.06 procentnih poena na 3.76 procenata.

Guverner Banke Engleske Endrju Bejli (Andrew Bailey) izjavio je da su „inflatorni pritisci dovoljno popustili da smo danas mogli da smanjimo kamatne stope“.

On je istakao da se mora osigurati da inflacija ostane niska (2,0 odsto u maju i junu) i „biti pažljivi da ne smanjimo kamatne stope prebrzo ili previše“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.