BERZE U PADU ZBOG TRAMPOVE IZJAVE Pregovori o novom paketu pomoći tek posle izbora

BerzaNovacSvetVesti

7.10.2020 12:10 Autor: Vladimir Jokanović 0

BERZE U PADU ZBOG TRAMPOVE IZJAVE Pregovori o novom paketu pomoći tek posle izbora BERZE U PADU ZBOG TRAMPOVE IZJAVE Pregovori o novom paketu pomoći tek posle izbora
Vrednosti američkih berzanskih indeksa naglo su pale nakon što je predsednik SAD Donald Tramp (Donald Trump) rekao da je naložio da pregovori o narednom... BERZE U PADU ZBOG TRAMPOVE IZJAVE Pregovori o novom paketu pomoći tek posle izbora

Vrednosti američkih berzanskih indeksa naglo su pale nakon što je predsednik SAD Donald Tramp (Donald Trump) rekao da je naložio da pregovori o narednom stimulativnom paketu pomoći budu okončani posle predsedničkih izbora 3. novembra.

Industrijski Dow Jones indeks izgubio je 1,3 odsto vrednosti nakon ove objave, S&P 500 opao je za 1,4 odsto, a Nasdaq za 1,6 procenata, prenosi CNN.

„Naložio sam svojim predstavnicima da prestanu sa pregovorima do (nakon) izbora, kada ćemo odmah posle pobede doneti glavni podsticajni zakon koji se fokusira na vredne Amerikance i mala preduzeća“, naveo je Tramp.

Saopštenje američkog predsednika došlo je nekoliko sati nakon što je predsednik FED Džerom Pauel (Jerome Powell) još jednom pozvao na dodatne podsticaje za nastavak ekonomskog oporavka. On je tom prilikom ocenio da je rizik od nedovoljno velikog podsticaja daleko veći od rizika prevelikog podsticaja.

Tramp je međutim naveo da „ekonomija ide veoma dobro“, da je berza na „rekordnom nivou“, kao i da se nezaposlenost smanjuje rekordnom brinom. Stopa nezaposlenosti u septembru iznosila je 7,9 odsto, što predstavlja značajan pad u odnosu na vrhunac krize, iako je 10,7 miliona nezaposlenih više u odnosu na februar.

Beneficije u iznosu 600 dolara nedeljno za nezaposlene Amerikance istekle su u julu, a od tada traju neuspešni pregovori o novoj pomoći, koje su vodili predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) i ministar finansija Stiven Mnučin (Steven Mnuchin).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...