Vlasnici obveznica kivni na rukovodstvo

Bivši direktori grupe Credit Suisse optuženi za kolaps banke

SvetU fokusu

22.6.2023 14:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Bivši direktori grupe Credit Suisse optuženi za kolaps banke Bivši direktori grupe Credit Suisse optuženi za kolaps banke
Grupa vlasnika obveznica Credit Suisse podnela je kolektivnu tužbu protiv bivših rukovodilaca švajcarske banke da su odgovorni za njenu propast. Tužba tereti bivše šefove... Bivši direktori grupe Credit Suisse optuženi za kolaps banke

Grupa vlasnika obveznica Credit Suisse podnela je kolektivnu tužbu protiv bivših rukovodilaca švajcarske banke da su odgovorni za njenu propast.

Tužba tereti bivše šefove Tomasa Gotštajna (Thomas Gottstein), Tižana Tijama (Tidjane Thiam) i Bredija Dugana (Brady Dougan), kao i nekoliko drugih rukovodilaca da su obavljali preterano rizične poslove kako bi postigli visoke kratkoročne prinose i bonuse, prenosi Reuters.

„Direktori i viši rukovodioci grupe Credit Suisse, i ‘trula kultura’ koju su usadili i negovali, uništili su poverenje u banku, što je dovelo do njenog kolapsa“, navodi se u tužbi.

U tužbi se takođe navodi da rukovodioci „stvaraju i održavaju kulturu u grupi Credit Suisse koja stavlja profit, preterano preuzimanje rizika i samopostupanje iznad razumnog upravljanja rizikom i usklađenosti sa zakonom“.

Kao deo urušenog preuzimanja banke od strane njenog bivšeg rivala grupe UBS u martu, švajcarski regulator je odlučio da oko 18 milijardi dolara duga grupe Credit Suisse dodatnog nivoa 1 (AT1) učini bezvrednim, što je zaprepastilo tržišta i upozorilo parničare.

Dogovor je prekinuo dugo uspostavljenu praksu davanja prioriteta vlasnicima obveznica u odnosu na akcionare u naplati duga, što je izazvalo stotine tužbi.

Prošlog meseca, Savezni administrativni sud Švajcarske saopštio je da je primio 230 tužbi protiv finansijskog regulatora Finma u zemlji nakon što je otpisao vrednost AT1 obveznica grupe Credit Suisse.

  • MARA

    23.6.2023 #1 Author

    Trebalo bi da se nadje odgovornost ljudi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...