pokrenut izvršni postupak

Bivši izvršni direktor Credit Suisse banke pod istragom

Firme u fokusuSvetU fokusu

3.7.2023 15:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bivši izvršni direktor Credit Suisse banke pod istragom Bivši izvršni direktor Credit Suisse banke pod istragom
Švajcarski finansijski regulator istražuje Tomasa Gotštajna (Thomas Gottstein), bivšeg izvršnog direktora banke Credit Suisse, zbog njegove uloge u krahu fondova vrednih 10 milijardi dolara... Bivši izvršni direktor Credit Suisse banke pod istragom

Švajcarski finansijski regulator istražuje Tomasa Gotštajna (Thomas Gottstein), bivšeg izvršnog direktora banke Credit Suisse, zbog njegove uloge u krahu fondova vrednih 10 milijardi dolara povezanih sa osramoćenim finansijerom Leksom Grinsilom (Lex Greensill), navodi se u izveštaju objavljenom u SonntagsBlick.

Švajcarska uprava za nadzor finansijskog tržišta (Finma) pokrenula je izvršni postupak protiv četiri neimenovana bivša radnika banke Credit Suisse nakon što je u februaru utvrđeno da je prilkom davanja zajma došlo do nepravilnosti koje se odnose na upravljanje rizikom u poslovima finansiranja lanca snabdevanja Greensill Capital, prenosi Boomberg.

Gotštajn je pod istragom zvaničnika banke Credit Suisse, objavio je švajcarski list u nedelju, pozivajući se na ljude koji su upoznati sa tim.

Nakon kolapsa kompanije Greensill, Credit Suisse je naručio eksternu istragu koju su sproveli Deloitte i švajcarska advokatska firma Walder Wyss o propustima oko Greensill fondova. Izveštaj, zaključen krajem 2021. godine, podeljen je upravnom odboru banke i Finmi.

Međutim, banka je u februaru 2022. godine objavila da ne planira da objavi izveštaj „u svetlu tekućeg procesa oporavka i pravne složenosti stvari“. Credit Suisse još uvek pokušava da povrati novac investitora u fondove i vodi razne pravne bitke u vezi sa tim.

Credit Suisse je u februaru prošle godine saopštio da su preduzete mere protiv brojnih pojedinaca za koje je odbor smatrao da je to prikladno.

Oko 10 zaposlenih je od tada napustilo banku, dok je Gotštajn oslobođen, naveo je neimenovani izvor (iz banke).

Erik Varvel (Eric Varvel) koji je vodio sektor za upravljanje imovinom u kom se upravljalo fondovima kompanije Greensill, napustio je banku u decembru 2021. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...