Kineska aplikacija u riziku od američke zabrane

Bivši ministar finansija SAD želi da kupi TikTok

Svet

14.3.2024 16:43 Autor: Vladimir Jokanović 2

Bivši ministar finansija SAD želi da kupi TikTok Bivši ministar finansija SAD želi da kupi TikTok
Bivši američki ministar finansija Stiven Mnučin (Steven Mnuchin) rekao je u četvrtak da okuplja tim investitora koji će dati ponudu za kupovinu TikToka. Dan... Bivši ministar finansija SAD želi da kupi TikTok

Bivši američki ministar finansija Stiven Mnučin (Steven Mnuchin) rekao je u četvrtak da okuplja tim investitora koji će dati ponudu za kupovinu TikToka. Dan ranije Predstavnički dom Kongresa doneo je zakon za zabranu kineske aplikacije u SAD ili njenu prinudnu prodaju kupcu iz SAD.

„To je sjajan posao i okupiću grupu da kupimo TikTok. Iako je TikTok verovatno neprofitabilan, vredi mnogo novca“, naveo je Mnučin u izjavi za CNBC. On je rekao da će postojećim američkim investitorima dati mogućnost da prenesu svoje udele u TikToku, ali je naglasio da nijedan entitet neće imati više od 10 odsto kontrole.

„Nema šanse da bi Kinezi ikada dozvolili američkoj kompaniji da poseduje nešto ovako u Kini“, kazao je Mnučin. Međutim, matičnoj kompaniji ByteDance u čijem vlasništvu je TikTok, možda neće biti dozvoljeno da je proda bilo kojoj kompaniji izvan Kine. Kineska vlada smatra TikTok osetljivom tehnologijom i zvaničnici su najavili da će se protiviti svakoj prinudnoj prodaji koja bi uključivala stranog vlasnika, prenosi CNN.

Mnučin je bio rani zagovornik prinudne prodaje TikToka američkoj kompaniji, ali se suočio sa protivljenjem drugih članova kabineta bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa (Donald Trump) kada je prodaja bila predložena 2020. godine. Mnučin je pre nedelju dana predvodio spasavanje regionalne banke New York Community Bank vredno milijardu dolara.

  • PAVLE-2005

    14.3.2024 #1 Author

    Koji će biti rezultat SAD – KINA

    Odgovori

  • SENSEI

    15.3.2024 #2 Author

    Ako američki ministar može da kupi tik tok, šta može da kupi naš?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...