Usled velikih potreba za energetskom i digitalnom infrastrukturom

Black Rock i Microsoft pokreću investicioni fond za AI

InvesticijeSvet

18.9.2024 10:03 Autor: Vladimir Jokanović 0

Black Rock i Microsoft pokreću investicioni fond za AI Black Rock i Microsoft pokreću investicioni fond za AI
BlackRock se priprema da pokrene investicioni fond za veštačku inteligenciju vredan više od 30 milijardi dolara u partnerstvu sa tehnološkim gigantom Microsoftom, u cilju... Black Rock i Microsoft pokreću investicioni fond za AI

BlackRock se priprema da pokrene investicioni fond za veštačku inteligenciju vredan više od 30 milijardi dolara u partnerstvu sa tehnološkim gigantom Microsoftom, u cilju izgradnje data centara i energetskih projekata kako bi se zadovoljile rastuće potrebe proizašle iz razvoja veštačke inteligencije (AI).

Ovo finansijsko partnerstvo, koje BlackRock pokreće sa svojim novim infrastrukturnim investicionim odeljenjem Global Infrastructure Partners (GIP), biće jedno od najvećih investicionih sistema ikada prikupljenih na Wall Streetu, prenosi Financial Times.

Microsoft i MGX, investiciona kompanija podržana iz Abu Dabija, biće generalni partneri u fondu, dok će Nvidia, brzorastući proizvođač čipova, pružiti savetodavne usluge u vezi sa dizajnom fabrika i integracijom.

Investicioni sistem treba da odgovori na ogromne potrebe za energetskom i digitalnom infrastrukturom koje su neophodne za razvoj AI proizvoda, a za koje se očekuje da će se suočiti sa ozbiljnim problemima kapaciteta u narednim godinama. Računarska snaga potrebna za AI zahteva daleko više energije nego prethodne tehnološke inovacije i vrši pritisak na postojeću energetsku infrastrukturu.

Nazvan Global AI Investment Partnership, ovaj fond teži da prikupi do 30 milijardi dolara kroz investicije u kapital i obezbedi do dodatnih 70 milijardi dolara kroz dugovno finansiranje. Ovo bi bio prvi veliki fond GIP-a od kada je BlackRock za 12,5 milijardi dolara ranije ove godine ugovorio kupovinu privatne infrastrukturne investicione grupe. Taj sporazum bi trebalo da bude završen u oktobru.

BlackRock, najveći svetski upravljač imovinom, identifikovao je energetski sektor kao jednu od najvećih prilika za rast.

„Mobilisanje privatnog kapitala za izgradnju infrastrukture za AI, kao što su data centri i energetski objekti, otključaće dugoročne investicione prilike vredne hiljade milijarde dolara“, saopštio je BlackRock. Potražnja za električnom energijom u SAD, gde se nalazi trećina svetskih data centara, raste brže nego ikada u poslednje dve decenije, delimično zbog ovih energetski intenzivnih objekata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.