rezultati slabiji nego pre godinu dana

Blago usporavanje američkog tržišta rada

SvetU fokusu

7.6.2024 10:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Blago usporavanje američkog tržišta rada Blago usporavanje američkog tržišta rada
Ekonomski analitičari očekuju da će izveštaj o zapošljavanju u SAD za maj prikazati da se tržište rada postepeno hladi, čak iako su rezultati bolji... Blago usporavanje američkog tržišta rada

Ekonomski analitičari očekuju da će izveštaj o zapošljavanju u SAD za maj prikazati da se tržište rada postepeno hladi, čak iako su rezultati bolji u odnosu na april.

Očekuje se da će brojke, koje će u petak objaviti Biro za statistiku rada, pokazati da su poslodavci povećali platne spiskove za 180.000 osoba prošlog meseca, prema srednjoj proceni Bloombergovog istraživanja.

Prosečna zarada po satu verovatno je porasla za 3,9 odsto u poslednjih 12 meseci.

Ako se prognoze pokažu tačnim, izveštaj bi ojačao gledište, podržano širokim spektrom nedavnih podataka, da američka privreda usporava u odnosu na snažan rast delom prošle godine, ali ne toliko da bi kreatori monetarne politike Federalnih rezervi razmatrali novu strategiju kamatnih stopa.

Malo je verovatno da će izveštaj o poslovima u maju odvratiti Federalne rezerve od sadašnjeg stava pažljivog čekanja, ali će pružiti dodatne dokaze da tržište rada nije tako snažno kao pre godinu dana.

Dva uzastopna izveštaja i dalje pokazuju zdrav rast novootvrenih radnih mesta, ali znatno ispod ranijeg tempa.

Ekonomisti predviđaju da će podaci o platama nastaviti da pokazuju postepeno ublažavanje. Srednja procena za prosečnu zaradu po satu pokazuje povećanje od 0,3 odsto u maju. To je tik iznad tempa iz aprila, ali se očekuje da će rast plata na godišnjem nivou biti 3,9 odsto drugi mesec zaredom.

Nezaposlenost je, međutim, porasla za pola procentnog poena od aprila 2023. Banka Morgan Stanley procenjuje da privreda mora da otvori 265.000 radnih mesta mesečno da bi održala korak sa rastom stanovništva.

  • JANW

    9.6.2024 #1 Author

    Ma njihova ekonomija se zasniva na štampanju para u nedogled

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.