Uvoz robe dostigao 338 milijardi dolara, izvoz 263 milijarde

Trgovinski deficit SAD porastao u aprilu

Svet

7.6.2024 09:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Trgovinski deficit SAD porastao u aprilu Trgovinski deficit SAD porastao u aprilu
Trgovinski deficit SAD povećao se u aprilu jer je rast uvoza nadmašio blagi porast izvoza. Deficit u trgovini povećan je za 8,7 odsto na... Trgovinski deficit SAD porastao u aprilu

Trgovinski deficit SAD povećao se u aprilu jer je rast uvoza nadmašio blagi porast izvoza. Deficit u trgovini povećan je za 8,7 odsto na 74,6 milijardi dolara, saopštila je Kancelarija za ekonomsku analizu Ministarstva trgovine u četvrtak.

Podaci za mart su revidirani, pokazujući da je trgovinski jaz blago smanjen na 68,6 milijardi dolara, umesto prethodno prijavljenih 69,4 milijardi dolara. Ekonomisti koje je anketirala agencija Reuters predvideli su da će se deficit povećati na 76,1 milijardu dolara u aprilu.

Ekonomija je porasla po godišnjoj stopi od 1,3 procenta u prethodnom kvartalu nakon što je rasla po stopi od 3,4 odsto u periodu od oktobra do decembra.

Uvoz je porastao za 2,4 odsto na 338,2 milijarde dolara u aprilu. Uvoz robe porastao je za 8,1 milijardu dolara na 271,9 milijardi dolara. Zabeležen je porast uvoza motornih vozila i delova, kapitalnih dobara kao što su računarska oprema i telekomunikaciona oprema, kao i industrijskih zaliha i materijala, uključujući sirovu naftu. Uvoz usluga je blago opao za 0,1 milijardu dolara na 66,3 milijarde dolara.

Izvoz je blago porastao za 0,8 odsto na 263,7 milijardi dolara. Izvoz robe povećan je za 2,2 milijarde dolara na 172,7 milijardi dolara. Povećan je izvoz kapitalnih dobara i potrošačkih dobara, dok je izvoz industrijskih zaliha i materijala opao. Izvoz usluga je opao za 0,2 milijarde dolara na 91 milijardu dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.