Trgovinski manjak je u maju pao na 89,2 milijarde dolara

Američki trgovinski deficit se smanjuje kako uvoz robe opada

SvetVesti

7.7.2023 10:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Američki trgovinski deficit se smanjuje kako uvoz robe opada Američki trgovinski deficit se smanjuje kako uvoz robe opada
Trgovinski deficit Sjedinjenih Američkih Država (SAD) se smanjio u maju pošto je vrednost uvezene robe pala na najniži nivo od oktobra 2021. godine. Manjak... Američki trgovinski deficit se smanjuje kako uvoz robe opada

Trgovinski deficit Sjedinjenih Američkih Država (SAD) se smanjio u maju pošto je vrednost uvezene robe pala na najniži nivo od oktobra 2021. godine.

Manjak u trgovini robom i uslugama opao je za 5,5 milijardi dolara, ili 7,3 odsto u odnosu na mesec ranije, na 69 milijardi dolara, pokazali su podaci Ministarstva trgovine, a prenosi Bloomberg.

Cifre nisu prilagođene inflaciji i neusklađenost koja se javila odgovarala je srednjoj proceni u Bloombergovom istraživanju ekonomista.

Vrednost uvoza roba i usluga smanjena je za 2,3 procenta, što je uzrokovano padom robe široke potrošnje i industrijskih zaliha. Ukupan izvoz je opao za 0,8 odsto, usled pada isporuka hrane i stočne hrane kao što je soja.

Potražnja za inostranom robom opada kako američki potrošači smanjuju potrošnju robe u korist usluga. Pad ulaznih pošiljki sugeriše da su američke firme fokusirane na usklađivanje zaliha sa prodajom.

Odvojeni vladin izveštaj objavljen prošle nedelje pokazao je da je potrošnja prilagođena inflaciji u suštini zastala poslednjih meseci pošto domaćinstva osećaju štetu zbog visokih cena i troškova zaduživanja.

Iako je manji deficit možda doprineo privrednom rastu u drugom kvartalu, ekonomisti ne očekuju da će trgovina pružiti istu podršku privredi kao prethodnih godina, jer tražnja u inostranstvu takođe opada.

Prilagođen inflaciji, trgovinski deficit je u maju pao na 89,2 milijarde dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...